Nederlandse Zendingsraad
Eenheid in Zending

Agenda

23aug

Wereldraad van Kerken 70 jaar

van 16:00 tot 17:00
15sep

Vredesweek PAX 2018

15 september tot 23 september
15sep

Kerkproeverij 2018

15 september tot 16 september
Bekijk agenda

De Brexit van Willibrord

Maandag, 6 november van 19:00 tot 22:00
Locatie: Tilburg School of Theology, Nieuwegracht 61 te Utrecht

De monnik Willibrord bracht het Christendom vanuit Engeland naar onze streken. Was dat al een vroeg voorbeeld van Europese samenwerking? Of stonden Engeland en het vasteland toen ook al tegenover elkaar? Op 6 november, de vooravond van zijn kerkelijke feestdag, is deze vraag het onderwerp van het symposium ‘De Brexit van Willibrord’. De avond begint met een oecumenisch avondgebed in de Domkerk. Daarna verplaatst het programma zich naar de Tilburg School of Theology in Utrecht. Sprekers uit verschillende kerken vertellen over Willibrord, de christenen die na hem kwamen, en over wat hij betekent voor Europa. Avondvoorzitter ds. Joost Röselaers leidt het aansluitende panelgesprek.

Het avondgebed bij het feest van de heilige Willibrord vindt om 19.00 plaats in de Domkerk. Voorgangers zijn ds. Netty de Jong – Dorland en de pastoors Ton Huitink (RKK) en Bernd Wallet (OKK). Na het gebed lopen de deelnemers naar de faculteit, op ongeveer vijf minuten van de Domkerk. Hoofdspreker Miriam Jones (VU) zal ingaan op de betekenis van Willibrord vanuit zijn Angelsaksische wortels. De drie panelisten van de avond zullen vanuit hun eigen expertise reageren op deze lezing. Abt Gerard Matthijsen is Benedictijn in de abdij van Egmond, en staat in dezelfde monastieke traditie als Willibrord. Prof. Mechteld Jansen, rector van de Protestantse Theologische Universiteit, is missioloog en reflecteert op Willibrords missieactiviteit. Mgr. Joris Vercammen is aartsbisschop van Utrecht (OKK), en is naar de oud-katholieke traditie de opvolger van Willibrord. Na hun reacties op de lezing zullen deze sprekers met elkaar en met de aanwezigen in de zaal in discussie gaan over de vraag wat de bezinning op Willibrord kan betekenen voor de Europese samenwerking.

Het symposium vindt plaats op maandagavond 6 november om 20.00 aan de Tilburg School of Theology, Nieuwegracht 61 te Utrecht. Deelname is gratis, maar er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Opgave kan via deze link.


Terug naar het overzicht