Nederlandse Zendingsraad
Eenheid in Zending

Agenda

21jan

Europa en publieke rol religie

van 19:30 tot 22:00
1feb

kerkelijke inburgering

Van 1 februari tot 5 juli
8feb

Weg met zending?

van 13:00 tot 16:30
Bekijk agenda

Inspiratiedag Contextueel Bijbellezen

Zaterdag, 24 februari van 09:30 tot 16:30
Locatie: Immanuëlkerk, Ermelo (Stationsstraat 137)

Op zaterdag 24 februari a.s. is er weer een Inspiratiedag Contextueel Bijbellezen. Deze dag wordt georganiseerd door Kerk in Actie in samenwerking met het Centrum voor Contextuele Bijbelinterpretatie, de PThU en het Arminius Instituut. Een dag waar de praktijk en academische verdieping rond Bijbelgebruik in Nederland samenkomen. Thema van de dag is: Bijbellezen met passie!

De Bijbel: een boek van oude verhalen? Niet meer relevant? Juist in de 40 dagen voor Pasen is het eenvoudig en vruchtbaar om te zien hoe die verhalen van betekenis zijn in het leven van mensen van nu. Het oeroude, overbekende lijdensverhaal roept volop herkenning als het wordt gelezen in de context van de huidige samenleving. Bijbellezen met passie, het kan! 

Op deze studie- en inspiratiedag zijn er lezingen over werken met de bijbelse lijdenstijdverhalen in de gevangenis en over bijbelgebruik in Nederland. Verder een middag vol workshops met inbreng uit universitair onderzoek zowel als het werkveld, van de studeerkamer tot bier en bitterballen in de buurtkroeg. Van harte welkom!

Programma

 9.30-10.00 uur   

Aankomst en ontvangst met koffie en thee

10.00-12.30 uur

Plenair programma met bijdragen vanuit de praktijk en de academie, ruimte om in gesprek te gaan en vragen te stellen.

- “Het passieverhaal gelezen in de context van het justitiepastoraat” 
door ds. Verry Patty

- “Het gebruik van de Bijbel: wat gebeurt er daadwerkelijk bij en door het lezen?” 
door Prof.dr. Klaas Spronk

12.30-13.15 uur

Lunch

13.15-16.15 uur

Middagprogramma met twee workshoprondes en gezamenlijke afsluiting

Workshops in het middagprogramma

1. Methode Contextueel Bijbellezen 
Wat is het? Wat kun je er mee? – Introductie in de methode door Hester Oosterbroek

2. Contextueel Bijbellezen – verdieping  
Voor mensen die al met de methode werken en behoefte hebben om met anderen uit te wisselen en (vooraf ingestuurde vragen) uit te diepen – Inge Landman

3. Lezen vanuit de marge 
De kerk krijgt steeds meer een minderheidspositie in Nederland. Beïnvloedt dit onze manier van bijbellezen? Met Prof. Dr. Peter-Ben Smit verkennen we de invloed van onze seculiere context op de interpretatie van het passieverhaal.

4. Bijbel, bitterballen en bier
Over Bijbellezen in de buurt – met ds. Margrietha Reinders, pionier en buurtdominee in Amsterdam-Oost, pioniersplek Betondorp Bloeit.

5. Het Onze Vader, gelezen door de lens van verslaving, trauma en spiritualiteit; ervaringen vanuit Colombia
Een workshop van Edwin Alexander Villamil, theoloog en docent aan de baptistenuniversiteit in Cali, Colombia. Deze wordt in het Engels gegeven. 

Waar?

Voor deze bijzondere dag bent u van harte welkom in het zalencentrum van de Immanuëlkerk te Ermelo (Stationsstraat 137). Deze locatie is ligt mooi centraal en is uitstekend bereikbaar met de trein (met de sprinter 20 minuten vanaf Amersfoort en 30 vanaf Zwolle tot station Ermelo). Komt u met de auto, ook dan verwijzen we u naar station Ermelo waar u gratis en zonder tijdslimiet kunt parkeren. Vanaf het station is het 5 minuten lopen naar de Immanuelkerk.

Kosten

De kosten voor deze dag bedragen € 30,00 per persoon, inclusief koffie/thee en een geheel verzorgde lunch. Studenten betalen € 15,00. Het bedrag graag contant voldoen op de dag zelf. De studiedag kan gevolgd worden in het kader van de permanente educatie voor predikanten.

Om u op te geven voor deze dag, klik hier.


Terug naar het overzicht