Nederlandse Zendingsraad
Eenheid in Zending

Agenda

21jun

Doof de Geest niet uit!

van 10:30 tot 16:15
25jun

Instructiebijeenkomst Bijbellezen in de multiculturele groep

van 20:00 tot 22:00
29jun

ETS-studiedag

van 10:30 tot 16:00
Bekijk agenda

Europa en publieke rol religie

Maandag, 21 januari van 19:30 tot 22:00
Locatie: De Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht

Lezing 21 januari 2019: Kirill Hovorun en András Máté-Tóth; ‘Europa en de publieke rol van religie’

Onlangs betoogde filosoof en historicus Frank Ankersmit, dat onze Europese cultuur en filosofische erfenis versleten is. Alles wat goed was hebben we opgebruikt en we blijven achter zonder een overtuigende visie op de toekomst. Nu ons weinig rest om ons veilig door de 21e eeuw te leiden, moet Europa zichzelf op de een of andere manier opnieuw uitvinden.

Ankersmits verontrustende relaas in “De erfenis is op” (2018) is het beginpunt van een serie lezingen. We vragen ons af: worden we geconfronteerd met de onvermijdelijke aftakeling van Europa, of zijn er nog hernieuwbare bronnen die Europa een solide cultureel en intellectueel kader kunnen verschaffen? Wat kunnen we nog verwachten van het christendom na de schijnbare dood van God en het einde van de ideologieën?

Prominente theologen Kirill Hovorun en András Máté-Tóth menen dat de christelijke kerken wel degelijk kunnen bijdragen tot het toekomstige Europa. De oekraïens-orthodoxe aartspriester Hovorun en de rooms-katholiek Máté-Tóth hebben in het verleden uitdrukkelijke stilgestaan bij de publieke rol van kerk en geloof in onze tijd.

Tijd                       : 19.30 – 22.00 uur (zaal open om 19.00 uur)
Plaats                   : De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht
Moderator          : Heleen Zorgdrager, Vrije Universiteit Amsterdam
Entree                  : € 8, – (studenten gratis)
Inschrijven         : info@dezinnen.nl of www.dezinnen.nl

Professor Kirill Hovorun, oekraïens orthodox, is priester en theoloog en werkt aan Loyola Marymount University, Los Angeles
Professor András Máté-Tóth, rooms-katholiek, is godsdienstsocioog, theoloog en mediadeskundige en werkzaam aan de Universiteit van Szeged, Hongarije

Organisatie: stichting DEZINNEN & stichting Communicantes


Terug naar het overzicht