Nederlandse Zendingsraad
Eenheid in Zending

Meer nieuws

Wycliff Nederland is 50 jaar!

vrijdag, 14 februari

Kerstbericht

maandag, 23 december 2019

Opkomende Missionaire Bewegingen

maandag, 18 november 2019
Bekijk nieuws

Actueel

Kerk Sulawesi: gebed en actie

Terug naar het overzichtzondag, 30 september 2018

De steden Palu en Donggala (Sulawesi, Indonesië) werden afgelopen vrijdag getroffen door een tsunami. Het aantal slachtoffers is inmiddels gestegen tot boven de 800 mensen. De kerk van Midden-Sulawesi roept op tot gebed en actie. Vandaag wordt in Tentena een solidariteits- en gebedsdienst gehouden.

Op zondag 30 september wordt om 19.00 uur (lokale tijd) in het stadje Tentena, waar het kerkelijk centrum van de Christelijke Kerk van Midden-Sulawesi (GKST) gevestigd is, een interreligieuze solidariteits- en gebedsdienst georganiseerd. De aardbeving werd daar wel gevoeld, maar richtte geen schade aan. Ds. Lian Padele, oud-voorzitter van de synode en rector van de theologische opleiding, roept op tot ‘doa dan tindakan’ (gebed en actie) ter ondersteuning van de slachtoffers in Palu, Donggala en omstreken. Het is een tijd van rouw, veel onzekerheid over familieleden waarmee geen communicatie mogelijk is, ook opluchting als familieleden ongedeerd blijken, zorg om zoveel schade. In Palu, de provinciehoofdstad, bevinden zich meerdere lokale gemeenten van de GKST.   

De toegang tot het getroffen gebied is moeilijk doordat wegen in het bergachtige gebied door aardverschuivingen zijn beschadigd. Zo ook de belangrijke ‘Trans Sulawesi Highway’, die Palu, via Poso en Tentena, verbindt met Makasar. Het vliegveld is eveneens beschadigd, maar kleinere vliegtuigen kunnen ervan gebruik maken, volgens berichten van de Helimission in Palu. De Mission Aviation Fellowship stuurt met het oog op hulpverlening drie vliegtuigen naar Palu. Berichten uit afgelegen, aan de kust gelegen, dorpjes beginnen mondjesmaat binnen te druppelen. Niet alleen Palu en Donggala zijn getroffen. De verwachting is daarom dat het aantal slachtoffers nog veel hoger zal zijn dan nu bekend is. Ds. Padele schrijft dat vanwege de situatie in Palu mensen proberen terug te keren naar dorpen waaruit zij afkomstig zijn. 

Lokale Indonesische partners van Kerk in Actie zijn al volop bezig met het organiseren en verlenen van noodhulp. Zie ook deze link.