Nederlandse Zendingsraad
Eenheid in Zending

Meer nieuws

Wycliff Nederland is 50 jaar!

vrijdag, 14 februari

Kerstbericht

maandag, 23 december 2019

Opkomende Missionaire Bewegingen

maandag, 18 november 2019
Bekijk nieuws

Actueel

hulpverlening kerken Palu

Terug naar het overzichtmaandag, 1 oktober 2018

Kerken in Palu hebben hun gebouwen opengesteld voor ontheemden. Het aantal slachtoffers in Midden-Sulawesi stijgt snel. Naast vele dodelijke slachtoffers zijn er honderden zwaargewonden. Vanochtend werd bekend dat modderstromen de wijk Petobo (nabij het vliegveld in het oosten van de stad) hebben verzwolgen. Officiële cijfers geven aan dat er ca. 17.000 vluchtelingen zijn. 

Ds. Krise Anki Gosal, van de Indonesische Raad van Kerken (PGI), reisde zondag met een militair toestel naar Palu om hulpverlening door de kerken in de getroffen gebieden te coördineren (zie de PGI-website). Dit gebeurt in overleg met de overheid en andere religieuze gemeenschappen. In SMA Immanuel in Palu, een middelbare school van de Christelijke Kerk van Midden-Sulawesi (GKST), is een coördinatiepost voor de kerkelijke hulpverlening opgezet. Ook de Protestantse Kerk van Donggala (GPID), de Torajakerk (Gereja Toraja) en de christelijke studentenbeweging (GMKI) zijn actief in de hulpverlening. Zie ook berichten daarover in het RD.

De communicatie blijft een grote uitdaging voor de hulpverlening in Palu, meldt ds. Gosal. Dat geldt eens te meer voor de noordelijker aan de baai gelegen stad Donggala en afgelegen dorpen. Er wordt hard gewerkt aan het herstel van de stroomvoorziening, herstel van toegangswegen en van het vliegveld. Predikanten en kerkelijk werkers zoeken met gemeenteleden naar vermisten en helpen bij het vervoeren van gewonden naar ziekenhuizen. Vertegenwoordigers van in het gebied aanwezige kerken, zoals de GKST en de Protestantse Kerk van Donggala (GPID) sturen in overleg met de PGI de hulpverlening vanuit de kerken aan. Het gebrek aan dekens, zeildoel, tenten en drinkwater is groot.

Kerk in Actie en GZB, als Nederlandse partners van de kerken in Midden-Sulawesi, ondersteunen de hulpverlening door lokale kerken. De Indonesische overheid heeft vandaag ook rechtstreekse materiële hulp vanuit het buitenland mogelijk gemaakt.  

De PGI roept op ‘om getroffen gezinnen in voorbede te gedenken, zowel in het persoonlijk gebed, het gebed in het gezin en in de kerkdiensten’. Ook roept de raad op om ‘dit lijden van onze broeders en zusters mee te helpen dragen’ door slachtoffers met alle middelen terzijde te staan.