Nederlandse Zendingsraad
Eenheid in Zending

Meer nieuws

Wycliff Nederland is 50 jaar!

vrijdag, 14 februari

Kerstbericht

maandag, 23 december 2019

Opkomende Missionaire Bewegingen

maandag, 18 november 2019
Bekijk nieuws

Actueel

Palu: hulp en oogstfeest

Terug naar het overzichtvrijdag, 12 oktober 2018

De tsunami in Palu (Midden-Sulawesi) verdwijnt van de voorpagina's, maar hulpverlening zal nog lange tijd nodig zijn. In de afgelopen week werd de omvang van de ramp steeds duidelijker: ruim 2.000 doden en enkele duizenden vermisten. Lokale noodhulporganisaties verlenen hulp. Ook moskeeën en kerken zetten zich actief in. Kerken in de regio Poso, iets oostelijker gelegen, komen in deze weken bijeen voor de dankdag voor het gewas. Nu gaat een deel van de oogst naar de getroffen gebieden.

Kerkleiders hebben vanwege de situatie in Palu ertoe opgeroepen om het oogstgeest ('padungku') dit jaar in soberheid te vieren. Het is een tijd van rouw en geen tijd om uitbundig te dansen en te eten. Bij het oogstfeest schenken kerkleden een deel van hun oogst aan de kerk. De zakken met rijst worden de kerk ingedragen en daar per opbod verkocht. De opbrengst is voor het kerkelijk werk. Deze keer gaat het anders. In verband met de gevolgen van de aardbeving wordt een deel van de aan de kerk geschonken rijst opgestuurd naar de 'posko's', de coördinatieposten voor de hulpverlening. Deze posten zijn er niet alleen in de steden Palu en Donggala, maar ook langs de route waarlangs mensen uit het getroffen gebied wegtrekken.

Ds. Lian Gogali meldde dat moslims en christenen zich in grote solidariteit inzetten voor de slachtoffers. Zij stuurde ons de volgende foto uit Kayamanya. Op de borden staat "Wij trekken ons de aardbeving en de tsunami aan en geven om de vluchtelingen. Kom binnen, er is hier plaats en er is gratis eten en drinken'.  . 

Onderstaande drie foto's ontvingen wij van dr. Lantigimo, vice-voorzitter van de GKST (Christelijke Kerk van Midden-Sulawesi):

Ingezamelde hulpgoederen in het synodekantoor te Tentena, Midden-Sulawesi

Vervoer van de hulpgoederen van Tentena naar de coördinatieposten

Ds. Darmiati La'ando (midden), predikante van de GKST, voor de coördinatiepost in desa Kawende. Op het bord staat aangegeven dat vluchtelingen hier kunnen binnenlopen. Er is plek om uit te rusten en er is eten en drinken.