Nederlandse Zendingsraad
Eenheid in Zending

Agenda

23aug

IAMS Europe Conference

Van 23 augustus tot 27 augustus
21sep

Walk of Peace 2019

van 12:00 tot 15:00
28sep

Kerkmuren: zegen of vloek?

Bekijk agenda

Symposium leiderschap en Martin Luther King

Maandag, 19 november, de hele dag
Locatie: Baptist House, Postjesweg 150, Amsterdam

Vijftig jaar na de moord op Martin Luther King organiseren de Unie van Baptisten en de Vrije Universiteit een symposium over leiderschap in het licht van het leven van de beroemde activist en baptistenvoorganger.

Het symposium is een initiatief van de James Wm. McClendon-leerstoel aan de Vrije Universiteit die zich voornamelijk richt op baptistische en evangelische theologie. Leerstoelhouder prof. dr. Henk Bakker legt uit wat King te maken heeft met leiderschap: “Dr. King zélf was exemplarisch voor het leven, de hoop en de verwachtingen van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten en ver daarbuiten. Je kunt zijn leven dan ook wel zien als de belichaming van het leven van veel mensen die het idee hebben dat hun eigen leven wordt uitgelegd door het zijne. We noemen dat ook wel interpretatief leiderschap: zijn leven werd de bril waardoor anderen zichzelf gingen verstaan. Hij leefde en stierf voor hun hoop, sprak hun verhalen en taal en werd slachtoffer van de ongerechtigheid waar zij tegen vochten.”

Hoofdspreker is dr. Reggie Williams uit Chicago, ethicus en verbonden aan McCormick Theological Seminary. Zijn onderzoek richt zich met name op de interpretatie van Jezus, ras, politiek en de zwarte kerk. Hij zal spreken over 'Reading Lives as Sacred Text: The Incarnational Ethics of Martin Luther King Jr., Dietrich Bonhoeffer, and Harriet Tubman'. Eerder publiceerde hij een boek over Bonhoeffer en zwarte theologie: 'Bonhoeffer's Black Jesus: Harlem Renaissance Theology and an Ethic of Resistance'.

Het symposium wordt op maandag 19 november gehouden in het Baptist House aan de Postjesweg 150 in Amsterdam, een stad waar Martin Luther King een bijzondere band mee had. Zo sprak hij in 1964 in de RAI op het congres van de Europese Baptisten Federatie en nam hij in 1966, twee jaar voor zijn dood, een eredoctoraat van de Vrije Universiteit in ontvangst. Voor meer informatie en aanmelding, klik hier.

Het symposium bijwonen kost €20 p.p. Voor studenten €15. 


Terug naar het overzicht