Nederlandse Zendingsraad
Eenheid in Zending

Actueel

Kerstbericht

maandag, 23 december 2019

Opkomende Missionaire Bewegingen

maandag, 18 november 2019
Bekijk nieuws
Aanmelden nieuwsbrief NZR

Komende nummer

TussenRuimte 2020 | 1 - 'Geef ons heden ons dagelijks brood' 

‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. In elke christelijke gemeenschap klinken regelmatig deze woorden, komen mensen bijeen rond de tafel en wordt het brood gedeeld.

Maar wat als ‘geef ons heden ons dagelijks brood’ geen vanzelfsprekendheid is? Als er niet genoeg is om van te leven? Wat als brood gewoon geen onderdeel is van een cultuur? Kunnen we ook ‘Geef ons heden onze dagelijkse kom rijst’ bidden?

En wat als onze zucht naar eten en meer eten onze wereld kapot dreigt te maken? Wat nu als je een glutenallergie hebt? Of als je ervan overtuigd bent dat koolhydraten zó ongezond zijn dat ze uit ons eten moeten worden geweerd? Kan eten ook een religie op zich worden met haar eigen extremisten?

Brood is maar een klein voorbeeld van hoe voedsel, of ons onthouden van voedsel, een religieuze betekenis en praxis heeft. Rondom eten – zij het de maaltijd van de Heer, de maaltijd die de vasten breekt bij het ondergaan van de zon tijdens de ramadan, of gewoon de ietwat gehaaste doordeweekse avondmaaltijd – komen we samen. Het eten dat we delen staat onder andere symbool voor familie, gemeenschap tussen mensen onderling en tussen mensen en God, voor gezondheid.

Hoe kan ‘geef ons heden ons dagelijks brood’ ons oriënteren in de wereld, in geloof, in gemeenschap? Dat is de vraag die we centraal willen stellen in het eerste nummer van TussenRuimte van 2020.

........................................

TussenRuimte 2020 | 2 (juni) houdt de loep boven populisme en religie.