Nieuw handboek op het snijvlak van geloof en gezondheid

De Wereldraad van Kerken (WCC) organiseerde de lancering van het ‘Handbook on Religion and Health: Pathways for a Turbulent Future’.

De redacteur, prof. Jim Cochrane van de Universiteit van Kaapstad en een van de auteurs, dr. Christoph Benn, directeur Global Health Diplomacy aan het Joep Lange Instituut, boden nieuwe perspectieven op het snijvlak van religie en gezondheid, met een focus op holistische benaderingen van welzijn.

Het boek brengt reflecties samen van vooraanstaande stemmen die werken op het snijvlak van volksgezondheid en religieuze praktijk, met als doel gangbare narratieven te bevragen. De redacteuren presenteerden een provocerende nieuwe visie, waarbij de focus werd verlegd van geïsoleerde klinische resultaten naar de bredere ‘gezondheid van het geheel’ – inclusief gemeenschappelijke, openbare en planetaire gezondheid.

De uitgever schrijft: ‘Dit onthullende handboek onderzoekt de relatie tussen religie en gezondheid, waarbij de nadruk ligt op de effecten van georganiseerde religie en spiritualiteit op de gemeenschap, de bevolking en de volksgezondheid. Hoewel het de huidige stand van zaken in het veld uitgebreid samenvat, richt het zich op het volgen van nieuwe wegen die van vitaal belang zijn voor de menselijke gezondheid in een turbulente wereld.’

Redacteur Cochrane reflecteerde op het onlosmakelijke verband tussen gezondheid en geloof in Zuid-Afrikaanse gemeenschappen. Hij legde uit: “Toen we mensen in Lesotho vroegen wat ze verstonden onder religie en gezondheid, zeiden ze: ‘We kunnen ze niet scheiden; ze zijn één ding.’ Gezondheid en geloof zijn niet alleen verbonden met het individu en het gezin, maar ook met het land, de gemeenschap en de voorouders die ons voorgingen. Als je een deel ervan pijn doet, doe je het allemaal pijn.”

Gracia Violeta Ross, WCC-programmamanager voor hiv, reproductieve gezondheid en pandemieën, sprak haar waardering uit voor de innovatieve aanpak van  het boek.”Vanuit het oogpunt van iemand die met een virus leeft, is het verfrissend dat theologen, academici en praktijkmensen de traditionele biomedische focus uitdagen. Dit boek portretteert gezondheid in verbinding met het zelf, elkaar, de gemeenschap en de planeet. Ik vind het geweldig hoe ze de focus hebben verlegd van ‘gezondheid voor iedereen’ naar ‘gezondheid van het geheel'”, zei ze.

Benn sprak over de cruciale rol van religieuze gemeenschappen in wereldwijde gezondheidsinitiatieven, waarbij hij wees op hun invloed op lokale en wereldwijde gezondheidsreacties: “De vraag is: hoe kunnen we het potentieel van de geloofsgemeenschap beter coördineren met het internationale niveau?”

Hij zei: “In deze context speelt de Wereldraad van Kerken een sleutelrol, met een toegewijd team dat zich op deze kwesties richt, een sterke link met de Wereldgezondheidsorganisatie en anderen, en de nieuw opgerichte WCC-commissie van de Kerken voor Gezondheid en Genezing.”