Tear Fund, Prisma, Kerk in Actie en USAID uiten elk signalen van grote zorg over drastische ingrepen in ontwikkelingssamenwerking in Nederland en in de Verenigde Staten.
Tear Fund
“Ondoordachte bezuiniging ontwikkelingshulp schaadt Nederland én minderheden”. Onder die titel schreven Don Ceder (ChristenUnie) en Tear Fund-directeur Guido de Vries een artikel voor het Reformatorisch Dagblad over de voorgenomen bezuinigingen op Ontwikkelingssamenwerking. Hun oproep aan minister Reinette Klever (BHO): “kom met een doordacht beleid dat recht doet aan mensen in kwetsbare situaties én aan Nederland!”
”Het kabinet wil een ondoordachte monsterbezuiniging van 2,4 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking doorvoeren. Dat is niet alleen slecht nieuws voor benarde minderheden maar ook voor Nederland zelf,” schrijven Ceder en De Vries (Tear Fund). “Tijdens het debat (op 29 januari) ontstond een zorgelijk beeld. De minister lijkt vooral bezig te zijn met het doorvoeren van een historisch forse bezuiniging. Het ontbreekt daarbij echter aan een doordacht plan. Ze zet hiermee de Nederlandse positie op het geopolitieke wereldtoneel op het spel, ten koste van de meest kwetsbaren.”
USAID
Ceder en De Vries verwijzen naar de parallelle ontwikkelingen in de VS: “President Trump heeft recent aangekondigd United States Agency for International Development (USAID) te willen ontmantelen. USAID was in het afgelopen jaar verantwoordelijk voor zo’n 42 procent van alle humanitaire hulp wereldwijd. De organisatie bood hulp op onder andere het gebied van het verzorgen van schoon drinkwater, aidsbestrijding en voedselvoorziening.”
Een artikel in Christianity Today van Emily Belz (Is this the end of USAID?) geeft een uitgebreider beeld van de situatie rond USAID. Zij beschrijft hoe de ontmanteling van de organisatie ook veel christelijke organisaties treft:
“Most of USAID’s budget goes to grants for specific development projects, including at Samaritan’s Purse, World Vision, World Relief, Catholic Relief Services, and many other faith-based groups. (…) Even if the administrator of a project is not religious, a local church or religious organization might be implementing it on the ground. USAID supports local faith-based organizations, it said on its now-shuttered website, because it considers them to be “the backbone of local communities.”
“The total closure of USAID would cause irreparable damage to a number of Christian mission institutions across Africa, and I’m sure across the world,” said Matthew Loftus, a missionary doctor in Kenya. “A lot of what USAID is funding is critical infrastructure that everyone relies on to keep their programs running every day, like medicines.”
Kerk in Actie
“Het is schrijnend en uiterst zorgwekkend dat de Amerikaanse politiek stopt met de financiering van USAID.” Dat stelt Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie. Als gevolg van deze politieke beslissing komen wereldwijd miljoenen mensen in de problemen, schrijft de organisatie op haar site. De Groot: “Kerk in Actie wordt niet direct getroffen, omdat onze inkomsten van kerken en individuele donateurs afkomstig zijn. We werken echter niet in isolatie, maar in een netwerk van partners die vaak wel afhankelijk zijn van internationale overheidsgelden.”
Prisma
Ook een blog op de website van Prisma gaat in op de drastische ingrepen in zowel Nederland als de VS (Prisma verenigt een twintigtal christelijke organisaties die wereldwijd actief zijn in ontwikkelingssamenwerking en diaconaat):
“De waarde en impact van het werk wordt steeds minder op waarde geschat. Het budget voor internationale armoedebestrijding lijkt steeds meer te verworden tot een pot waaruit je ongelimiteerd kunt putten – vaak zonder te stuiten op al te veel weerstand.”
“De overheid, politici, kunnen namens de mensen die zij vertegenwoordigen een signaal afgeven om mensen in de knel niet aan hun lot over te laten en beleid hierop aan te scherpen. Zoals Mirjam Bikker, die deze week tijdens het vragenuur een pleidooi hield om in reactie op het stopzetten van de financiering van USAID vanuit Nederland meer te investeren in ontwikkelingssamenwerking. Maar ook individueel kunnen we verschil maken. Laten we elkaar – juist in tijden waarin het omzien naar mensen die leven in uiterst kwetsbare omstandigheden onder druk staat – aansporen tot internationaal dienstbetoon én organisaties die in samenwerking met hun Zuidelijke partners de nood – waar ook ter wereld – proberen te lenigen ruimhartig te ondersteunen met onze giften.”