Wederkerigheid in missionaire relaties

De discussie rondom wederkerigheid en partnerschap in missionaire relaties ontstaat in de tweede helft van de twintigste eeuw. De koloniale tijd loopt dan op zijn eind en veel voormalig gekoloniseerde landen zoeken naar de eigen identiteit in een nieuw tijdperk. De tijd van moeder- en dochterkerken is voorbij: gelijkwaardig partnerschap wordt voortaan gezocht, maar ongelijkheden blijven compliceren.  

In de zoektocht naar nieuwe, gelijkwaardige relaties tussen kerken wereldwijd roept John Gatu, Keniaans theoloog, in 1971 op tot een moratorium op het sturen van Westerse missionarissen naar kerken in ‘het zuiden’ zodat deze een kans krijgen zichzelf te ontwikkelen, onafhankelijk van de ‘moederkerk’. Dat dit nooit gebeurd is mag duidelijk zijn, maar het is wel een moment geweest dat de vraag naar de relaties tussen kerken wereldwijd en zending op scherp zette.  

Dit dossier geeft chronologisch een indruk van reflecties op de vraag naar de rol en betekenis van wederkerigheid en partnerschap in missie. We hebben onderscheid aangebracht tussen reflecties vanuit eigen bronnen/publicaties van de Zendingsraad en reflecties uit andere bronnen.  

We kunnen nooit volledig zijn, maar mocht er een belangrijk of belangwekkend document missen, neem dan contact op met nzr@zendingsraad.nl. We nemen het graag in overweging!