Tentoonstelling ‘Christendom en slavernij’

Van 29 juni tot 22 september vindt in Museum Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38, Utrecht) de tentoonstelling ‘Christendom en slavernij’ plaats. Deze tentoonstelling omspant de periode van 1596 – het moment waarop voor het eerst een schip met slaafgemaakten aanmeerde in Middelburg – tot nu. Niet eerder is er op deze schaal zo’n veelomvattende tentoonstelling over dit onderwerp georganiseerd.

Nederlanders raakten letterlijk met de Bijbel in de hand betrokken bij slavernij. Op de schepen voeren koopmannen en predikanten samen uit om de dubbele boodschap van commercie en christendom te verspreiden. Dominees overzee kregen vaak een aantal tot slaafgemaakten ter beschikking, en kerken profiteerden van de welvaart die met slavernij werd verdiend.

In Museum Catharijneconvent kan een uitgebreid lezingenprogramma worden gevolgd met o.a. Alex van Stipriaan, Maurice San-A-Jong en de curatoren Vincent van Velsen en Madelon Grant. In samenwerking met Stichting Heilzame Verwerking Slavernijverleden vinden er deze zomer drie ‘dialoogtafels’ plaats. Dit zijn bijeenkomsten waarin aan de hand van een gespreksleider van gedachten kan worden gewisseld over thema’s uit de tentoonstelling.

Vincent van Velsen, gastconservator van christendom en slavernij: ‘Deze tentoonstelling laat zien dat er altijd verschillende standpunten zijn geweest. Er was altijd verzet. Voors en tegens werden beargumenteerd vanuit dezelfde bron: de Bijbel. En de gedachten van toen spelen een rol in het heden. Dat bewustzijn willen we aanspreken.’

Voor meer informatie en het reserveren van tickets klik hier.