Terugblik NZR-heidag 2024

Ieder jaar maken NZR-bestuur en staf een dag vrij voor een heidag. Het is een dag om elkaar te ontmoeten, om vanuit rust en ruimte naar de dingen te kijken en om dit alles met en voor Gods aangezicht te doen.

Deze heidag stond in het teken van de vraag hoe de NZR haar taak/roeping kan blijven vervullen en was een vervolg op eerdere overleggen hierover. Dit jaar waren ook de vertegenwoordigers van de aangesloten kerken en organisaties voor de heidag uitgenodigd en bestuur en staf zijn dankbaar dat een aantal vertegenwoordigers aanwezig kon zijn op zaterdag 24 augustus in De Beukenhorst in Driebergen-Rijsenburg.

Het programma voor deze NZR 2024 heidag was voorbereid met Nadine van Hierden, docent organisatiekunde aan de PThU en werkzaam geweest als gemeenteadviseur voor de Protestantse Kerk. Nadine heeft een brede ervaring op het gebied van groeps- en veranderprocessen bij kerken en gemeenschappen en leidde – na de opening door NZR-voorzitter Willem van ’t Spijker – de gesprekken. Deze startten met de NZR in het (nabije) verleden, maakten een tussenstap in het heden en mondden uit in visie op de toekomst.

Jan Wolsheimer, CAMA Zending:
“Nadenken over de toekomst is altijd een mooie uitdaging. Met het bestuur en enkele deelnemers van de NZR namen we uitgebreid de tijd om hierover na te denken. Nadine van Hierden, organisatiekunde aan de PThU, had allerlei werkvormen bedacht om te zorgen dat het niet bleef bij het produceren van papier en mooie woorden. Dat was heel nuttig omdat zo veel creativiteit vrijkwam. Het was een geslaagde dag van een proces wat moet leiden tot een aanscherping van het werk van de NZR.

Eerste gespreksronde: (nabije) verleden
Het thema van deze eerste gespreksronde was ‘schatgraven en verbeelden: de NZR nu’. Deze ronde bestond uit drie werkvormen waarvan de laatste het verbeelden van de hoop voor de NZR was.

Praxedis Bouwman, bestuurslid:
“Het was te merken dat er voorafgaand aan de heidag NZR al veel inhoud is opgehaald. Die inhoud komt van aangesloten en betrokken organisaties van de NZR, van mij hadden nog wel wat meer vertegenwoordigers aan tafel mogen zitten. Dit geschreven hebbend, bedenk ik mij wel weer eens dat ook bestuursleden vaak een aangesloten organisatie achter zich hebben staan. Het uitbeelden van de NZR was zeer helpend, de raad neigt naar veel denken terwijl zending ook doen is. Verder heb ik een sfeer ervaren van openheid en eerlijkheid. Het was prettig ‘heien’.”

Tweede gespreksronde: heden
Uit eerdere bijeenkomsten, maar ook dankzij inbreng van aangesloten kerken en organisaties, zijn er zes denkrichtingen geformuleerd over de functie van de NZR. Hiervan wordt denkrichting 2 gezien als basis van de NZR, maar ook de andere denkrichtingen verdienen het om onderzocht te worden.

Denkrichting 2:
Diepe, trage vragen rond zending onderzoeken in verbondenheid met academie, leden van het netwerk en de praktijk.

Iedere deelnemer kreeg post-its om ideeën, suggesties, maar ook kanttekeningen erbij te plakken om hieruit op te halen hoe zij denkrichting 2 kunnen verrijken of helpen realiseren. Deze werden ter plaatse besproken, maar worden ook meegenomen naar volgende overleggen over de duurzame toekomst van de NZR.

Derde gespreksronde: toekomst
Het thema van deze gespreksronde was ‘verrijken en verdiepen: de NZR in 2030’. Hiervoor werden de aanwezigen in drie groepen verdeeld en iedere groep kreeg vijf vragen mee. Hierna presenteerde iedere groep de bevindingen aan de andere groepen. Deze konden hierop reageren met vragen en door aan te geven wat zij uit de presentatie willen meenemen. Ook deze bevindingen van de drie groepen worden meegenomen naar volgende overleggen over de duurzame toekomst van de NZR.

Nadine sloot de werksessies af met het uitspreken van het vertrouwen dat de opbrengst van deze dag voldoende aanzet geeft voor reflectie en besluitvorming met het oog op een duurzame toekomst van de NZR. De NZR-heidag 2024 werd afgesloten met het zingen van lied 416 uit het Nieuwe Liedboek: ‘Ga met God en Hij zal met je zijn. Jou nabij op al je wegen met Zijn raad en troost en zegen. Ga met God en Hij zal met je zijn.’

Marijn Vermet:
“Mijn impressie van de heidag:
(Het klinkt wat als reclame… en dat is bewust)
Met een groep geëngageerde deelnemers uit de volle breedte van christelijk Nederland dachten we na over de toekomst van de NZR. Mij viel de creativiteit op waarmee we aan het werk waren. En verder het  brede scala aan ideeën dat naar boven kwam voor een vruchtbare toekomst voor de  NZR als een kennisgedreven netwerk organisatie. Ik heb een plezierige dag gehad, die ook inspirerend  was voor de werkwijze van de stichting die ik vertegenwoordig: de stichting voor Doopsgezinde Geloofsopbouw en Solidariteit.”