De wereld van Monitoring & Evaluatie lijkt het laatste bastion binnen de ontwikkelingssamenwerking waar het gedachtegoed van Shift the Power en Dekolonisatie nog geen wortel heeft geschoten. Hoe kunnen we weer zaken gaan meten en evalueren die er écht toe doen? Hierover organiseren Giving for Change en Vice Versa (‘journalistiek over mondiale samenwerking’) een Wereldcafé op vrijdagmiddag 1 november in het Korenhuis in Den Haag.
De roep om de machtsverhoudingen binnen ontwikkelingssamenwerking te verschuiven, wordt sinds een jaar of vijf intensief gevoerd. Deze roep om een systemische verandering zag je bijvoorbeeld terug op Twitter, waar hashtags als #ShiftThePower, #DecoloniseDevelopment en #AidToo trending waren.
Zuidelijke organisaties wilden niet langer slechts ontvanger van hulp zijn, maar eisen meer eigenaarschap en inspraak om zelf de koers te bepalen. Dat vergt meer gelijkwaardigheid in besluitvorming. Ook binnen de wetenschappelijke wereld kwam een soortgelijke discussie op gang en staat het onderwerp Decolonizing Knowledge sindsdien prominent op de agenda van universiteiten en kennisinstituten.
Van overheden tot maatschappelijke organisaties; bijna iedereen lijkt wel te willen. Wat echter steeds meer onderkend wordt, is dat de huidige manier van Monitoring & Evaluatie een belangrijke belemmering vormt om die systeemverandering door te voeren. Zolang er strikt volgens een westerse visie moet worden gerapporteerd, stellen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties dat het vrijwel onmogelijk is om echt ‘los te laten’ en verantwoordelijkheden aan hun zuidelijke partners over te dragen. Ook is het zo bijna onmogelijk voor grassroot organisaties om een voet tussen de deur te krijgen omdat ze niet aan de verantwoordingseisen voldoen.
Om hierover door te praten en vooral om te kijken of het ook anders kan, organiseren Giving for Change en Vice Versa op vrijdagmiddag 1 november een Wereldcafé in Den Haag onder de naam: Measuring what matters, Decolonizing Monitoring & Evaluation.