

Het Vaticaan heeft in 2025 een Heilig Jaar uitgeroepen, in een traditie die is geïnspireerd op het oudtestamentische jubeljaar. Het jubeljaar biedt een motief van herstel van relaties, van verzoening en van kwijtschelding van schulden, zowel economische als geestelijke. Het jubeljaar is tegelijk down to earth én eschatologisch. Het geeft hoop voor de messiaanse toekomst (waar de afbeelding van Jezus’ intocht in Jeruzalem ook naar verwijst), maar is ook herkend als een motief voor holistische zending voor een wereld die gevangen zit in schulden. Een heel rijk thema dus, en daarom is dit een rijk gevulde editie van TussenRuimte geworden.
We openen met een artikel van Tom Boesten, met uitleg over wat het Heilig Jaar behelst volgens de Rooms-Katholieke Kerk.
Van Matthijs de Jong kregen we toestemming voor her-publicatie van een deel van zijn longread over “Slavernij en bevrijding; de exodus als tegenverhaal”: de sabbat als bevrijdend narratief tegenover het imperialisme van Egypte.
Willem van der Deijl evalueert het boek The Earth is the Lord’s/ Land Justice in Luke-Acts van de Braziliaan João Paulo Thomaz de Aquino, over landgerechtigheid als motief in Lucas-Handelingen.
Paus Franciscus bracht in 2015 een bijzondere dynamiek van interreligieuze verzoening teweeg door zijn gedurfde bezoek aan de Centraal-Afrikaanse Republiek. Tom Boesten en Willem van der Deijl schrijven aan de hand van het ooggetuigenverslag van Brigitte Oundagnon.
Ook in zendingsrelaties die belast zijn vanuit het verleden kan bijzondere verzoening geschieden. Thijs Blok schrijft over het proces dat plaatsvond tussen de GZB en zijn zendingspartner in Kenia.
In Zuid-Afrika ontbreekt er iets wezenlijks in de nationale verzoening. Het landbezit is feitelijk nog onder apartheid. Landhervorming is een moeizaam proces. Willem van der Deijl stelt de vraag of het jubeljaar hier ook een weg kan wijzen?
Ab Mol schrijft uit Thailand over “microfinanciering als zendingsstrategie” – een heel concrete vorm van holistische zending.
Kees Gootjes, directeur van De Nieuwe Beurskoers, sprak over “Ethisch beleggen door kerken, vroeger en nu” – actief aandeelhouderschap als eigentijdse toepassing van de jubeljaar-ethiek.
Tot slot stelt Peter-Ben Smit de vraag: op welke manier biedt onze markering van de tijd (zoals in het jubeljaar) ruimte voor publieke theologie: “Jubeljaar: de politiek van tijd”
De themaredactie bestond uit Tom Boesten en Willem van der Deijl