Discipelschap-pleitbezorger Efraim Tendero: ‘Jezus gaf ons één strategie: maak leerlingen’

De Filippijnse bisschop Efraim Tendero, uitvoerend directeur van de Galilean Movement en voormalig secretaris-generaal van de World Evangelical Alliance, uitte zijn zorgen over een gebrek aan discipelschap in de mondiale kerk en het onvermogen om gelijke tred te houden met de veranderende demografische ontwikkelingen. Het doel van de Galilean Movement is om een ​​miljoen kerken en opleidingsinstituten te mobiliseren om wat Tendero “Christelijke oogstarbeiders” noemt op te leiden tegen 2033 – de 2000ste verjaardag van de geboorte van de Kerk, de opstanding van Christus en de zendingsopdracht.

Tendero sprak ook over discipelschap op de Lausanne 4-conferentie in Seoul, waar hij de kerk opriep om zich te hervormen door iedere gelovige in te schakelen in een actieve rol in de dienst van God en los te komen van een model waarin predikanten alles domineren.

Christian Daily doet verslag van een toespraak van Tendero waarin hij deze boodschap uitwerkt. Hierin benadrukte Tendero dat de groei in de beginjaren van de kerk, zoals beschreven in het boek Handelingen, niet werd geleid door geestelijken, maar door gewone gelovigen die verspreid waren door vervolging. Tegenwoordig, zei hij, zijn veel kerken gecentreerd op het werk van predikanten, wat de reikwijdte en snelheid van de missie beperkt.

Hij bekritiseerde ook wat hij beschreef als een gebrek aan coördinatie tussen bedieningen en een neiging van leiders om prioriteit te geven aan het bouwen van hun eigen instituten boven het bevorderen van een gedeelde visie. “We zijn druk bezig met het bouwen van eigen koninkrijkjes, niet het Koninkrijk van God,” zei hij.

Tendero riep kerken en organisaties op om af te stappen van wat hij beschreef als een ‘ABC’-model, gericht op Attendance, Buildings, and Cash, en om te gaan voor wat hij een ‘D’-model noemde: discipelschap. ‘De kerk is naar binnen gericht’, zei hij. ‘We meten succes aan de grootte van onze gebouwen, het geld dat we ophalen en hoeveel mensen er komen, maar niet aan het aantal discipelen dat we maken.’

Tendero identificeerde drie barrières die volgens hem kerken ervan weerhouden om effectief discipelschap uit te oefenen. Ten eerste richten veel gemeenten zich op zichzelf en missen ze een visie om leden te trainen om hun bredere gemeenschappen te beïnvloeden. “Een kerk zou als een ziekenhuis moeten zijn”, zei hij. “Je helpt mensen beter te worden, maar je houdt ze niet voor altijd in het ziekenhuis.” Ten tweede zijn veel pastors zelf niet gediscipeld en hebben ze weinig voorbeelden voor hoe ze anderen kunnen discipelen. “Theologische opleidingen richten zich meestal op academische zaken, niet op relationeel discipelschap”, zei hij. “We kunnen niet geven wat we niet hebben.” Ten derde zei hij dat veel kerken een gebrek aan intentionaliteit hebben. “Programma’s zijn niet het probleem”, zei hij. “Maar als onze programma’s mensen er niet toe leiden om op Christus te gaan lijken en tot vermenigvuldiging te komen, missen we de plank.”

“Als we de miljarden mensen willen bereiken die het Evangelie nog niet hebben gehoord, moeten we terugkeren naar de enige strategie die Jezus ons gaf: discipelen maken,” zei hij, en daagde de deelnemers uit: “Als dit de strategie van Jezus is – misschien wel de enige – wat gaan jullie er dan aan doen?”

Het volledige artikel is hier te lezen.

Foto: afkomstig uit een video op About – Galilean Movement