De commissie kwam samen in Nairobi van 5-11 juli, onder het thema “Preparing the Way: Mission as Counter-Creating.” Berdine van den Toren-Lekkerkerker, directeur van de NZR, is sinds dit jaar lid van de commissie en nam deel aan de bespreking.
Rev. Dr Peter Cruchley, de voorzitter van de commissie, benadrukte dat de visie van een nieuwe schepping ons een middel biedt om het heden en de toekomst te dekoloniseren. “De impact van de klimaatcatastrofe, de opmars van xenofoob nationalisme, de steeds groter wordende ongelijkheid in rijkdom, het onvermogen om een dageraad van Gods tedere liefde te zien, zijn allemaal geworteld in wereldwijde en lokale machten, geschiedenissen, systemen en belangen die God oproept om zich te bekeren”, zei hij.
Deelnemers aan de besprekingen van de CWME werden op zondag 6 juli verwelkomd in verschillende kerkdiensten in Nairobi. In de St Andrew’s Anglican Church of Kenya preekte Berdine van den Toren-Lekkerkerker. “Als we het over zending hebben, hebben we het vaak over gezonden worden”, zei ze tegen de gemeente. Ze zei dat dit betekende dat je plaatsen van comfort en veiligheid moest verlaten om je leven te delen met degenen die het misschien het minst zouden verwachten – degenen aan de rand, in de marge en de uitgeslotenen. “We zijn gezonden om ons leven te delen, ook met onze behoeften en kwetsbaarheden. We zijn geroepen om een persoon te zijn net als de ander, zodat we samen redding kunnen vinden [en] zodat redding ons kan vinden”, zei ze. De kerk is het enige instituut dat bestaat voor haar niet-leden en de mensen van buiten, merkte ze op, terwijl ze uitlegde dat het niet ging om het mooie gebouw, de kwaliteit van de muziek of de aantallen, maar om de kerk midden in de samenleving en als onderdeel van de wereld. “Als Jezus vandaag in Kenia zou zijn, in Nairobi, waar zouden we hem dan vinden?” vroeg ze. “In de kerken? Misschien. Soms, maar vaker, behoorde hij tot de mensen die we liever vermijden. We vonden hem op straat tussen de bedelaars, terwijl hij een spelletje speelde met de straatkinderen.”
De commissie bestaat uit 35 leden die zijn voorgedragen door het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken, voornamelijk afkomstig uit lidkerken van de Wereldraad van Kerken, van zendings- en oecumenische organisaties die zijn aangesloten bij de CWME-conferentie en van andere, niet-aangesloten kerken. Rooms-katholieken, evangelischen en pinkstermensen zijn volwaardig lid van de CWME en nemen deel aan al haar activiteiten. De laatste Wereldraad van Kerken Conferentie over Wereldzending en Evangelisatie vond plaats in Arusha, Tanzania, in 2018.
Foto: Fredrick Nzwili/WCC