Honderd jaar International Missionary Council

De International Missionary Council, de voorganger van de Commission on World Mission and Evangelism van de Wereldraad van Kerken viert dit jaar haar 100e verjaardag van haar oprichting in oktober 1921 in de staat New York in de VS.

In 1961, werd de International Missionary Council geïntegreerd in de Wereldraad van Kerken tijdens de assemblee in in New Delhi, India, door de oprichting van de Commission on World Mission and Evangelism (CWME).

Ter gelegenheid van dit eeuwfeest en om de zendingserfenis van honderd jaar te overzien, is CWME, samen met partners, een wereldwijd oecumenisch studieproces gestart met betrekking tot zendingssamenwerking en -eenheid. De commissie zal ook een oecumenisch missiologisch eeuwfeest organiseren in november 2021, in persoon, hybride, of volledig online. De driedaagse conferentie, gepland voor 16-18 november, zal worden georganiseerd in samenwerking met, en ondersteund door, de Presbyteriaanse Kerk (VS), de United Methodist Church (VS), de Nationale Raad van de Kerken van Christus in de VS, de Protestantse Vereniging van Kerken en Zending uit Duitsland, regionale oecumenische organisaties en verschillende studiecentra over de hele wereld die betrokken zijn bij het studieproces. 

“Het studieproces heeft drie zwaartepunten”, benadrukt Dr. Risto Jukko, directeur van de WCC-CWME: “Samenwerking en eenheid in zending; het creëren en aanmoedigen van uitwisseling en interactie tussen de regio’s en theologische tradities; en het bijdragen aan discussies over zending en eenheid tijdens de volgende WCC-vergadering in Karlsruhe, Duitsland, in september 2022”.

Het studieproces zal in juni 2022 worden afgerond. De uitkomsten zullen dan leiden tot een aantal publicaties van theologische en missiologische reflecties.

Foto: Ivars Kupcis/WCC