Klimaatpelgrimstocht 2021: kerken vragen aandacht voor het klimaat met petitie

Van 30 september tot en met 11 oktober 2021 lopen dertig internationale pelgrims door Nederland om aandacht te vragen voor het klimaat. De pelgrimstocht startte in augustus in Polen en eindigt in november in Glasgow, bij COP26, de 26e Wereldklimaatconferentie. De pelgrims nemen een klimaatpetitie mee, waarin regeringsleiders worden opgeroepen daadkrachtig te handelen, zodat klimaatdoelen gehaald worden.

De klimaatpelgrimstocht ‘Gewoon gaan!’ wordt in Nederland georganiseerd door GroeneKerken en Vastenactie in samenwerking met plaatselijke kerken. ‘Met deze pelgrimstocht willen we als kerken aandacht vragen voor klimaatverandering en onze rol daarin’, geven Vastenactie en GroeneKerken aan.

 

Klimaatpetitie

Via een Klimaatbrief, opgesteld door de twee organisaties, worden kerken en gelovigen opgeroepen om in beweging te komen voor het herstel van Gods schepping. ‘Als gelovigen zien we het zorgdragen voor Gods schepping niet als een optie, maar als een opdracht. De opdracht om de ander lief te hebben en tot bloei te laten komen. Zodat gelijkwaardigheid en wederzijdse afhankelijkheid toenemen en relaties in balans worden gebracht. We laten als gelovigen onze stem horen ten behoeve van onze familie, vrienden, buren en gemeenschap. Een stem van hoop en geloof, die zich sterk maakt voor een wereld waar liefde en gerechtigheid zal zegevieren’, staat in de Klimaatbrief te lezen. Kerken en andere gemeenschappen en individuen kunnen de bijbehorende klimaatpetitie ondertekenen, waarmee ze de aanwezigen bij COP26 oproepen tot actie en klimaatgerechtigheid. De pelgrims nemen de klimaatpetitie met alle handtekeningen mee naar de conferentie in Glasgow.

 

De tocht

Elke dag lopen de pelgrims een route van circa 25 kilometer. Ze lopen van stad naar stad. De plaatselijke kerken zorgen voor onderdak en eten voor de pelgrims en organiseren activiteiten rond de komst van de pelgrims.

 

Aansluiten

Kerken, andere groepen en personen kunnen zich aansluiten bij de pelgrimstocht:

  • Ze kunnen meelopen met de landelijke klimaatmars op zondag 10 oktober. GroeneKerken en Vastenactie organiseren deze mars samen met Cordaid en Milieudefensie. Aan deze etappe, van Amsterdam Zuidoost naar Hoofddorp, kunnen maximaal 300 personen deelnemen. Mensen en groepen kunnen zich hiervoor aanmelden. Tijdens de mars zijn er bezinningsmomenten, waarbij deelnemers stil kunnen staan bij de huidige omstandigheden van klimaatverandering. Om 17:00 uur wordt de mars afgesloten met een slotpresentatie door de kerken in Hoofddorp, gepresenteerd door Hella van der Wijst. René de Reuver (scriba PKN) en bisschop de Korte zullen aanwezig zijn voor de overhandiging van de handtekeningen van de klimaatpetitie aan de pelgrims.
  • Ze kunnen een andere etappe meelopen met de pelgrims. Hiervoor kunnen zij zich ook aanmelden. Per dag kunnen er zestig personen met de pelgrims meelopen.
  • Ze kunnen de klimaatpetitie ondertekenen, zelf of namens hun kerk. De pelgrims nemen deze petitie met handtekeningen mee op hun tocht naar Glasgow.

 

Volg de tocht online

Verschillende pelgrimsjournalisten lopen voor Vastenactie en GroeneKerken mee met de tocht en doen verslag door middel van verhalen van kerken en pelgrims. Deze blogs verschijnen op de websites van de twee organisaties en zijn voor iedereen vrij te gebruiken in kranten en tijdschriften of online. De blogs zijn te vinden via: https://www.groenekerken.nl/klimaatpelgrimstocht-blog/

 

De pelgrimsroute door Nederland

30 september Glanerburg – Borne

1 oktober Borne – Goor

2 oktober Goor – Colmschate

3 oktober Colmschate – Apeldoorn

4 oktober Apeldoorn – Voorthuizen

5 oktober Voorthuizen – Amersfoort

6 oktober Amersfoort (Bezinningsdag)

7 oktober Amersfoort – Zeist

8 oktober Zeist – Maarssen

9 oktober Maarssen – Amsterdam Zuidoost

10 oktober Amsterdam Zuidoost – Hoofddorp (Landelijke klimaatmars)

11 oktober Hoofddorp – IJmuiden

 

Afbeelding: Jonnelle Yankovich via Unsplash