Vijf vragen aan: Huibke ten Hove-Snoep, NZR vertrouwenspersoon

1. Even voorstellen: Wie ben je en wat heb je met zending?

Ik ben Huibke ten Hove-Snoep, 46 jaar oud, getrouwd met Herman en we hebben 3 kinderen (20, 18 en bijna 16 jaar oud). Als kind heb ik 9 jaar in Zuid-Afrika gewoond, in het thuisland Venda, waar mijn vader als arts werkte in het Siloam Hospital. Het was de tijd van de apartheid. Toen we terugkeerden naar Nederland, verhuisden we via Houten naar Noordoost Groningen. Ik lootte uit voor de studie Geneeskunde en belandde in Oegstgeest, waar ik een jaar diaconaal werk deed in het Hendrik Kraemer Instituut. Hier kwam ik volop in aanraking met zending en ontwikkelingswerk. Toen ik opnieuw uitlootte, ben ik Psychologie gaan studeren. In 2001 liepen mijn man en ik stage in het Morgenster Mission Hospital in Zimbabwe, niet wetend dat we hier zelf door de GZB naartoe uitgezonden zouden worden. We hebben hier van begin 2005 tot eind 2010 gewoond en gewerkt voor de Reformed Church of Zimbabwe. Terug in Nederland vestigden we ons in Oegstgeest. Ik werk met plezier als praktijkondersteuner GGZ van de huisarts (POH-GGZ) in Katwijk. We zijn actief betrokken bij de Marekerk in Leiden en ik zet me hier graag in voor het missionaire werk van onze gemeente.

2. Hoe zie je het belang van integriteitsbeleid voor zendingsorganisaties?

Het siert een organisatie om een integriteitsbeleid te hebben. Dit geeft aan dat integriteit belangrijk is én dat de organisatie realistisch genoeg is om te weten dat er helaas, ondanks goede bedoeldingen, toch dingen mis kunnen gaan in het samenwerken. Natuurlijk gaat het uiteindelijk niet om het beleid, maar de praktijk. Ik vind het mooi dat Henk en ik, door onze taak als vertrouwenspersoon, de NZR kunnen ondersteunen in het verlangen een integere organisatie te zijn.

3. Hoe zie jij de verhouding tussen zending binnen Nederland en zending vanuit Nederland en zending van overal naar overal?

Ik denk dat ze allemaal nodig en belangrijk zijn. God is zoveel groter dan onze landsgrenzen en eigen ideeën. Hij draagt deze hele wereld en Zijn Geest werkt overal. Laten we Hem volgen en goed naar Hem luisteren en niet voor Hem uit gaan lopen. Hij is de Redder en voorziet in getuigen van Hem, alle richtingen op. Het is prachtig dat Hij ons inschakelt. Laten we vooral goed samenwerken en elkaar serieus nemen.

4. Waarvan gaan jouw ogen van glimmen?

Mijn ogen gaan glimmen van ontmoetingen. Dat kan zijn aan tafel met dierbaren, in een gesprek van hart tot hart of bij het zingen van een mooi lied tot God. Bloemen, lezen of wandelen in de natuur doen het ook goed!

5. Wat verwacht je van het netwerk van de Nederlandse Zendingsraad? Hoe kunnen we elkaar als kerken en zendingsorganisaties versterken in de missionaire opdracht?

Wanneer kerken en zendingsorganisaties dezelfde missie hebben, namelijk het evangelie van Jezus Christus in woorden en daden bekend maken, dan lijkt het me heel waardevol als ze krachten bundelen en ervaringen en inzichten delen. In verbondenheid samen aan deze opdracht gehoor geven, lijkt me veel sterker en inspirerender dan als losse eilandjes dezelfde kant op gaan. Maar het vraagt wel tijd en aandacht en oprechte belangstelling om dit te doen.

foto: Adrianne Fotografie