Hoe verandert migratie de kerken?

De Wereldraad van Kerken (WCC) en de Churches’ Commission for Migrants in Europe (CCME) heeft recent een nieuwe gezamenlijke publicatie “Mapping Migration, Mapping Churches’ Response in Europe,” uitgegeven.

De nieuwe publicatie werd gelanceerd tijdens een online oecumenisch evenement dat onlangs werd gehouden door de WCC en de Council for World Mission (CWM)  onder de titel “Anti-racist in Christ? Ecumenical Christian Repentance, Reflection and Action on Racial Discrimination and Xenophobia.”

Zowel het evenement als de studie zijn gericht op werk en beleid om racisme te confronteren en uit te nodigen tot antiracistische actie, gewoonten en beleid.

De algemeen secretaris van de CCME, Torsten Moritz, die de studie presenteerde, zei het volgende: “Zowel bij het begrijpen van de kleurrijke oecumenische realiteit van de kerken in Europa als bij het aanpakken van de weg die voor ons ligt om kerken van eenheid en gelijkheid te worden – is het in kaart brengen van de realiteit ter plaatse de eerste stap. Dat is wat de studie doet, en daarmee bemoedigt zij ons als kerken en oecumenische familie in Europa én daagt ze ons uit.”

“Naast de presentatie van recentere statistische gegevens wordt in deze derde editie van de studie vooral gekeken naar hoe migratie de realiteit van kerken in Europa verandert – met nieuwe patronen van christelijke kerken die opkomen en de realiteit van bestaande kerken veranderen”, aldus het voorwoord van de studie. De publicatie biedt vervolgens inkijkjes in de interculturele en diverse realiteit van veel samenlevingen en kerken in Europa.

De eerste editie werd gepubliceerd in april 2008; de tweede editie in 2016.

De studie, geschreven door ds. prof. Darrell Jackson en dr. Alessia Passarelli, verkent vragen als: “Op welke manier positioneren kerken zich dan in deze debatten? Heeft het leven in multiculturele samenlevingen een impact op de achterban van kerken en op hun manier van kerk zijn?”

De studie onderzoekt de inspanningen van gevestigde kerken in Europa om zich te verenigen in verscheidenheid, alsook de realiteit van kerken, gemeenschappen en gemeenten die gesticht en bestuurd worden door migranten of de nakomelingen van vorige migrantengeneraties. De studie is deels gebaseerd op meer dan 70 antwoorden op een gedifferentieerde vragenlijst uit meer dan 20 landen in Europa, die gedeeld zijn in de achterban van CCME, maar ook met de hulp van CEC en van theologen en wetenschappers.

 

Het boek is hier en hier gratis te downloaden.