Kerkenpakket over doorwerking van het Nederlandse slavernijverleden

Micha Nederland komt met een kerkenpakket over de doorwerking van ons slavernijverleden, met als titel: ‘Gedeeld verleden, gedeelde toekomst’. Het kerkenpakket is vanaf eind mei beschikbaar via michanederland.nl/kerkenpakket-slavernij.

Het kerkenpakket is bedoeld voor de zondagsdienst van 2 juli 2023, tijdens het weekend van Keti Koti. Dit is het weekend waarin de afschaffing van de slavernij in Suriname wordt herdacht en gevierd. Harmen Niemeijer, directeur van Micha Nederland, licht toe: ‘We horen in ons netwerk dat het Nederlandse slavernijverleden een onderbelicht thema is. De tijd is rijp om het onrecht dat heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt bespreekbaar te maken. Om predikanten daarbij te ondersteunen maken we dit jaar een extra kerkenpakket, naast het kerkenpakket dat we jaarlijks maken voor de Micha Zondag in oktober.’

Kloof overbruggen

Het doel van het kerkenpakket is om een gesprek te openen in kerken. Hoe werkt ons slavernijverleden door tot op de dag van vandaag? Wat was de rol van christenen en wat is nu onze verantwoordelijkheid als christenen? Niemeijer: ‘Christenen missen vaak historische context en hebben hierdoor geen zicht op de structurele ongerechtigheid en maatschappelijke ongelijkheid als gevolg van ons slavernijverleden. Laten we daarom samen nieuwsgierig zijn, luisteren, dromen, eerbiedigen, uitnodigen, ervaren, aanmoedigen en vooral: de kloof overbruggen.’

Materialen

Vanaf eind mei kunt u op de website www.michanederland.nl/kerkenpakket-slavernij kosteloos alle materialen downloaden om een kerkdienst of thema-avond mee te vullen, waaronder preekschetsen, een leespreek, liedsuggesties en een kinder- en tienerprogramma. Ook gespreksvragen en een historische duiding zijn inbegrepen. Wilt u op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u nu al uw e-mailadres achterlaten op deze webpagina. U ontvangt dan een e-mail zodra het kerkenpakket beschikbaar is.

Gerechtigheid doen

Micha Nederland is een netwerk van rechtzoekers en rechtbrengers die net als de profeet Micha kerken wijst op haar opdracht om gerechtigheid te dóén. Dit kerkenpakket komt tot stand in samenwerking met onder andere de EO, Intercultural Church Plants, Leger des Heils, het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en SKIN. Ook toetst een expertisegroep alle inhoud.