NBG-publicatie: Geroepen om vrij te zijn. Bijbelstudies over slavernij en vrijheid

Kan de Bijbel helpen om zicht te krijgen op slavernij en de verwerking ervan? Daarover gaat het in het boekje Geroepen om vrij te zijn, met bijdragen van Afrikaanse, Antilliaanse, Surinaamse en Nederlandse theologen. ‘Nu de afschaffing van de slavernij dit jaar breed herdacht wordt, wil het Bijbelgenootschap christenen uit allerlei kerken helpen om hierover na te denken en met elkaar in gesprek te gaan.’

Dat zegt Lydia van der Meer, verantwoordelijk voor de relatie met de kerken bij het NBG en voor de samenstelling van het boekje. ‘Diverse kerken verzochten ons materiaal te ontwikkelen om aan de hand van de Bijbel stil te staan bij slavernij. In Geroepen om vrij te zijn bieden we kerken, gesprekskringen en individuele Bijbellezers zicht op slavernij in Bijbelse tijden. Ook laten we het Bijbelse perspectief zien dat vrijheid bedoeld is voor álle mensen.’

Bijbelverhalen en verhalen van nu

Geroepen om vrij te zijn, Bijbelstudies over slavernij en vrijheid belicht Bijbelverhalen over slavernij en vrijheid. De verhalen worden uitgelegd en geduid, er is materiaal toegespitst op kinderen, en er zijn reflectie- en gespreksvragen voor persoonlijk gebruik of in groepsverband. Theologen van verschillende kerkelijke en culturele achtergrond schreven mee aan dit boekje, onder wie de Ghanese voorganger Seth Adzokatse, bisschop Renold Pansa van de Evangelische Broedergemeente (EBG) in Suriname, SKIN-voorzitter en EBG-voorganger Rhoïnde Mijnals-Doth, de Antilliaanse Bijbelvertaler Marlon Winedt, en Martijn Stoutjesdijk, onderzoeker aan de Protestantse Theologische Universiteit. Ook bevat het boekje een interview met de Surinaamse Ritania Wirth over hoe het slavernijverleden doorwerkt tot in de tegenwoordige tijd.

Bestelinformatie

Het boekje is te bestellen bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap voor €1,- per stuk plus verzendkosten, via shop.bijbelgenootschap.nl en zal naar verwachting geleverd worden in mei.