Expositie: Suriname na de slavernij

In museum Het Hernhutter Huis te Zeist is een nieuwe tentoonstelling te bewonderen: Suriname na 1873. Deze expositie laat het leven zien in de periode na de afschaffing van de slavernij.

Na de afschaffing van de slavernij in 1863 (en de tien jaar verplicht werken erna) werden Hindoestaanse, Chinese en Javaanse contractarbeiders naar het land gehaald om op de plantages te werken. De tentoonstelling brengt de smeltkroes van culturen die toen ontstond in beeld. 

Naast een wand met stadsbeelden uit de periode 1893 tot 1920, zijn er talloze voorwerpen te bewonderen die typerend zijn voor de verschillende culturen die het land rijk is. De veelkleurigheid van de bevolking is tevens terug te vinden in schilderijen en werken van kunstenaars als Baag, Bosari, Bunsee, Creton, Heilbron, Vervuurt en Wong Loi Sing (vader en zoon). Ook kunt u foto’s en filmfragmenten bekijken die aan deze bijzondere periode na de afschaffing van de slavernij herinneren.

Het Hernhutter Huis ondersteunt de tentoonstelling met flankerende lezingen. De eerste staat gepland op donderdag 5 oktober om 16.00 uur in ’t Koetshuys van de Broedergemeente op het Zusterplein 2 in Zeist. De voordracht zal worden gehouden door prof. Chan Choenni en heeft hetzelfde thema als de tentoonstelling.

De tentoonstelling is t/m begin 2024 te bezichtigen. Museum Het Hernhutter Huis is geopend van dinsdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur. Zie voor meer informatie de website van het museum.

Beeld: Het Hernhutter Huis