Hoe maak je de rampen rondom het oversteken van de Middellandse Zee bespreekbaar?

Op 3 oktober 2013 verging een vluchtelingenboot bij het Italiaanse eiland Lampedusa. Om stil te staan bij deze ramp die zich ook nu zo vaak herhaalt, biedt Kerk in Actie gesprekssuggesties aan om in je gemeente het boek ‘Droomland Italië’ van Rosita Steenbeek te bespreken.

Op 3 oktober 2013 sloeg een vluchtelingenboot om bij het Italiaanse eiland Lampedusa. Het met meer dan 500 mensen volgepakte schip van slechts 20 meter lang was dicht bij de kust in moeilijkheden geraakt. Nadat men met een brandende deken de aandacht van andere schepen had proberen te trekken, brak brand uit. Het schip kapseisde en 368 vluchtelingen overleefden de ramp niet. De ramp trok internationaal de aandacht. En nu, tien jaar later? De IOM (International Organisation for Migration) meldt op haar website Missing Migrants dat sinds 2014 al meer dan 28.000 mensen zijn omgekomen op de Middellandse Zee. Ook in 2023 al meer dan 2.300.

Persoonlijke verhalen

Wie zijn de mensen die over de Middellandse Zee vluchten? Wie komen voor hen op? In het boek Droomland Italië noteert schrijfster Rosita Steenbeek op Lampedusa en andere plaatsen in Italië hun verhalen. Verhalen van mensen die vluchten, van hulpverleners en vrijwilligers. Dat doet ze heel persoonlijk en indrukwekkend. Naast alle leed is er ook hoop: Mediterranean Hope. In dit bemoedigende initiatief van de FCEI (Federatie van Protestantse Kerken in Italië) verbinden hulpverleners en vrijwilligers zich met mensen op zoek naar veiligheid in Italië. 

Gesprekssuggesties

Om stil te staan bij de ramp die 10 jaar geleden zoveel mensen trof, maar zich ook zo vaak herhaalt, biedt Kerk in Actie gesprekssuggesties aan om in een groep het boek Droomland Italië te bespreken. De gesprekssuggesties helpen om je in te leven in de mensen om wie het gaat. Er worden ideeën gegeven over hoe je met het thema ‘mensen op zoek naar een veilig bestaan’ verder kunt. Ook geschikt als vergaderopening.