Expositie: Vogels van God, de reis van de paradijsvogel

In het Missiemuseum in Steyl (Limburg) is vanaf 9 december een nieuwe expositie over paradijsvogels, de vogels van God, te zien. De tentoonstelling bespreekt hoe het missiedorp Steyl het centrum werd van de handel in veren van de paradijsvogel, voor de modehuizen in Berlijn en Parijs.

Vogels van God

Vogels van God. Zo werden paradijsvogels beschreven, zowel door de lokale bevolking uit Nieuw-Guinea als door vroegere handelaren en wetenschappers van over de hele wereld. Geboren en gevangen in het regenwoud, reizen paradijsvogels naar kleine kustplaatsen van Nieuw-Guinea, die het startpunt worden van een wereldwijd handelsnetwerk. Missionarissen uit Steyl verspreidden ter plaatse niet alleen het woord van God, ze handelden ook in de vogels van God. De paradijsvogel is vandaag de dag nog altijd een krachtig symbool dat staat voor status en schoonheid en is sterk verbonden met de identiteit van zowel de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Nieuw-Guinea als de Papoea-diaspora in Nederland.

Drie perspectieven

De expositie handelt over het belang van de paradijsvogel voor de jagers en de missiebroeders van toen en Nieuw-Guinea nu. Uniek aan deze tentoonstelling is dat het verhaal van de paradijsvogel wordt verteld vanuit drie verschillende perspectieven: inheems, koloniaal en de missie. De perspectieven van drie bestaande historische personen: de jager Tiliauw de Sawia, de schrijver Rudolf Voorhoeve in Nieuw Guinea en Broeder Berchmans in Steyl. Meer informatie vindt u onder deze link.

Bron: Missiemuseum