Inval in Oekraïne – oproep tot gebed

“Onze grenzen zijn niet door onszelf gemaakt, maar in Londen, Parijs, Lissabon, en zonder rekening te houden met de oude naties die zij verdeelden.

Wij hebben besloten dat wij deze grenzen, die wij hebben geërfd vanuit de kolonisatie, honoreren en accepteren. We hebben besloten vooruit te kijken . Niet omdat we tevreden zijn met deze grenzen, maar omdat we zoeken naar iets groters, in vrede.

Eenheid kan nooit afgedwongen worden. We moeten ons herstel van de resten van empire en kolonisatie vorm geven door ver weg te blijven van nieuwe vormen van dominantie en onderdrukking.”

Dit is een (enigszins vrije) vertaling van een deel van de rede die Martin Kimani, de Keniaanse Ambassadeur bij de VN, twee dagen voor de Russische inval in Oekraïne uitsprak en waarin hij elke vorm van expansionisme veroordeelde.

Zoeken naar iets groters, in vrede! Velen hebben met instemming naar deze toespraak geluisterd.

We zoeken naar vrede!

De Orthodox Peace Fellowship roept op tot gebed voor vrede:

“O Heilige Geest, die gezondheid, vreugde en schoonheid in alle dingen is, die alle dingen levend en ademend, verenigd en heel heeft geschapen; wijs ons de weg van vrede die Uw overweldigende aanwezigheid is, en schenk aan alle mensen de beker van overvloeiende liefde. Nu en altijd…

O Koningin van de Vrede, slecht de scheidsmuur van vijandschap tussen alle mensen, En bevrijd ons van de heerschappij van hen die ons en anderen geweld aandoen. O, U die geboorte gaf aan Degene die ons mensen verenigt als één familie; Die zelf onze vrede werd. Maak ons allen tot één lichaam onder uw heilige bescherming.”

Nu de oorlog begonnen is, laten wij met de Peace Fellowship, met Christenen uit de Oekraïne en Rusland, meebidden.

Zie voor meer informatie de website van de Raad van Kerken in Nederland.