Recent verschenen: Christian Ethics in Secular Cultures. Culture, Hermeneutics, Natural Law, Islam and Missions

De Theologische Commissie van de World Evangelical Alliance (WEA TC) publiceerde recent het boek, Christian Ethics in Secular Cultures, volume 2: Culture, Hermeneutics, Natural Law, Islam, and Missionsals onderdeel van haar World of Theology Series. Het 130 pagina’s tellende boek onderzoekt de moeilijke vragen hoe te leven als christenen die door God gezonden zijn in de complexe wereld van vandaag.

In zijn voorwoord beschrijft auteur Prof. Dr. Thomas K. Johnson, die fungeert als Senior Theologisch Adviseur van de WEA, enkele van de vele dringende uitdagingen waar we vandaag de dag voor staan: “Afname van democratie, groei van autoritarisme, toenemende religieuze vervolging, globalisering via internet, verbazingwekkende groei van wetenschap en technologie, groeiend besef van verschillen tussen culturen, toenemende interactie met aanhangers van andere religies, ideologische extremen aan de rechterkant en aan de linkerkant, propaganda vermomd als nieuws, afschuwelijke schendingen van mensenrechten, immense milieuproblemen, voortdurende rassenproblemen in verschillende continenten, religieus terrorisme, anti-religieus extremisme, seksuele chaos, vergrijzing van de bevolking, en een angstaanjagende pandemie. Onze wereldbol vandaag. Hoe moeten volgelingen van Jezus reageren?”

Johnson antwoordt door systematisch de fundamentele morele vragen te herzien. Hij begint met de veelzijdige omgang van Gods Woord met culturen, vervolgt met een historisch model voor de toepassing van Gods Woord, ontleend aan de Reformatoren Maarten Luther en Johannes Calvijn, en onderzoekt verschillende andere relevante onderwerpen, waaronder “Littekens op het gezicht van het Christendom”, een gevoelige kijk op enkele donkere momenten in de Christelijke geschiedenis.

“In dit boek laat Thomas K. Johnson zien dat evangelische terughoudendheid noch een noodzaak noch een optie is voor hen die Christus vertegenwoordigen. Hij ontmantelt niet slechts onze comfortabele waanbeelden, maar biedt zowel troost als een kompas die wij evangelischen hard nodig hebben. Johnson’s gezonde, beredeneerde en bijbelse benadering is geschikt voor de turbulente wereld van het pandemische tijdperk zonder de retoriek van naderend onheil en hopeloosheid. We hebben tenslotte krachtige gidsen, waaronder de profeet Amos, de apostel Paulus en de magistrale hervormers,” schrijft Dr. Liam J. Atchison, gepensioneerd Senior Vice President van Global Scholars, in zijn voorwoord van het boek.

U kunt het boek hier downloaden