TWR-podcast: Te Vuur en te Zwaard

De grote markt in Brussel. Enkele mannen slepen takken aan, anderen timmeren een platform in elkaar, een nieuwsgierige meute stroomt toe. Het gerucht gaat dat er ketters verbrand gaan worden ­­­– ook 500 jaar geleden een bijzonder fenomeen. In deze 6-delige podcast maakt u kennis met de hoofdrolspelers van 1 juli 1523. Te Vuur en te Zwaard is een nieuwe Vlaamse podcastserie van Trans World Radio België over de eerste martelaren van het protestantisme.

Te Vuur en te Zwaard

Na de Reformatie is Nederland protestants geworden en België katholiek gebleven. Maar zo simpel is het niet. De hervormingsgezinde beweging kwam in Vlaanderen veel eerder van de grond dan in Nederland. De eerste martelaren van de Reformatie kwamen uit Antwerpen en stierven op de brandstapel in Brussel. Waren het heiligen die voor hun geloof zelfs de vlammen wilden trotseren of ketters die te vuur en te zwaard bestreden moesten worden? In een 6-delige podcastreeks gaat TWR 500 jaar terug in de tijd om te ontdekken wat er toen gebeurde. Een verhaal over vervolging en geloofsmoed, vertelt vanuit het perspectief van zowel de hoofdrolspelers als andere ooggetuigen. Een strijd te vuur en te zwaard. Geschreven en ingesproken door academici die zich gespecialiseerd hebben in de geschiedenis van de 16de eeuw, geeft deze serie een boeiende kijk op de geloofsstrubbelingen van die tijd.

Trans World Radio België

De nieuwe podcastserie wordt gemaakt door TWR België. In het sterk geseculariseerde België wordt het geloof stapje voor stapje steeds verder uit het dagelijks leven verbannen. Op scholen, in de politiek, in ziekenhuizen. Momenteel ligt er zelfs een wetsvoorstel op tafel dat de overheid meer inzage in preken wil geven. Ook hebben veel mensen in België volgens programmamaker en voorganger Patrick Couchement (negatieve) vooroordelen over het christendom en Gods Woord. Couchement: ‘Iedere Vlaming heeft een mening over de Bijbel, maar bijna niemand heeft hem gelezen. Helaas gooien veel Vlamingen het kind met het badwater weg.’

TWR België probeert met verschillende programma’s in het Vlaams door de vooroordelen heen te breken en heeft daarbij verschillende doelen en doelgroepen voor ogen. Meer informatie over de mediazending van TWR België vindt u hier. Beluister hier de podcast Te Vuur en te Zwaard.

Beeld: TWR Nederland en België