Interview: de kerk heeft goud in handen

In het septembernummer van AdRem, een uitgave van de Remonstranten, staat een interview met Rodney van de Hengel, de oprichter van Heilige Boontjes in Rotterdam. Heilige Boontjes is een re-integratieproject dat kwetsbare jongeren helpt om op een leuke, ontspannen en duurzame manier hun leven weer op te pakken. In een voormalig politiebureau aan het Eendrachtsplein schenken jongeren, die op een of andere manier in de problemen zijn geraakt, eerlijke koffie.

Rodney werkt vanuit een christelijke inspiratie. Volgens hem kun je als kerk nog steeds van betekenis zijn in de maatschappij – mits de kerk terugkeert naar haar kernwaarden. Dat betekent dat de kerk naar buiten treedt, echt verbinding zoekt met mensen in nood en onvoorwaardelijk liefheeft. Een boeiend interview voor kerken en zendingsorganisaties die nadenken over kerk-zijn in een seculiere samenleving. Hieronder volgen twee citaten. Het volledige interview leest u hier.

‘De kerk heeft goud in handen. Maar, waarom doen jullie er niks mee? In deze tijd gaat alles over profit, spullen, geld. De kerk heeft juist de kernwaarden om richting te geven: saamhorigheid, empathie en betrokkenheid. De schandalen in de kerk  hebben een enorm verlies van imago en draagkracht gekost. Ongeveer net zoals de politiek imago en draagkracht verloren is. Het is zo nodig dat sleutelfiguren opstaan en de goede verhalen vertellen. En dan niet de oude doctrines, dat is alleen maar angst. Dat is niet wat God is.’

‘De grote verhalen spreken veel mensen aan. Half Nederland kijkt naar de Passion. En waarom? Omdat er BN-ers meedoen, maar ook omdat ze benieuwd zijn hoe het verhaal gebracht wordt. Mijn islamitische schoonfamilie kijkt er ook naar: je vindt elkaar in het stuk. Omdat het gaat over de gelijkenissen die ons kunnen verbinden. Zorg tegelijkertijd dat je echt met elkaar in gesprek bent. Met de kids hier proberen we altijd door te vragen. En soms concluderen ze dan opeens: hé, niet alles is waar te nemen’.

Bron: remonstranten.nl