Symposium over ‘Vrede op aarde’

Het christelijk geloof vertelt een verhaal van bevrijding, redding, goed nieuws – kortom, ‘heil’. Maar wat is dit goede nieuws vandaag, in de wereld van nu? Stefan Paas’ nieuwste boek ‘Vrede op aarde’ biedt kritisch zelfonderzoek van het christendom en perspectieven op heil. Op 1 december (15:00-17:00) gaat hij erover in gesprek met Beatrice de Graaf, Hans Schaeffer, Don Ceder en Miranda Klaver. Het symposium vindt plaats in de Rialto VU Zaal 4, De Boelelaan 1111, Amsterdam.

Vrede op aarde

In Vrede op aarde betoogt Stefan Paas dat de crisis van het christendom in het Westen niet zozeer ligt in krimp en vergrijzing, maar in het verlies van een overtuigend en aantrekkelijk verhaal van heil.

“De samenleving lijkt vast te lopen. We zijn in het Westen aan het eind beland van een lange periode waarin de wereld werd veroverd, de schepping naar hartenlust werd geëxploiteerd en we ons bevrijdden uit tradities en gemeenschappen. Nooit was er meer behoefte aan goed nieuws. Maar tegelijk is het christendom deel van het probleem. Om een verhaal van heil te kunnen vertellen in een samenleving die worstelt met koloniale schuld, de verwoesting van de planeet, en met groeiende polarisatie, is het nodig dat het christendom zichzelf kritisch onderzoekt. Dit is mijn uitnodiging om het gesprek te beginnen over ‘heil’ in de wereld van nu.”

Betekenis, hoop en bezieling

“Dat gesprek is ongelooflijk belangrijk,” zegt Paas. “Daarom ben ik zo blij dat Beatrice, Miranda, Hans en Don een reactie willen geven. Zij zijn allemaal op verschillende manieren betrokken bij de samenleving – vanuit wetenschap, kerk en politiek. Samen gaan we praten over heil, redding, goed nieuws, evangelie in de wereld van nu. Ik hoop dat het anderen zal inspireren om het gesprek te voeren over onze diepste bronnen en dat het harten zal verbinden.”

Praktische informatie en aanmelden

De bijeenkomst vindt plaats op 1 december op de VU in Amsterdam. Het adres is De Boelelaan 1111. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom. Stuur een mailtje naar registration.expertisecentrum.frt@vu.nl om je aan te melden. Toegang is gratis, maar wacht niet te lang want het aantal plaatsen is beperkt.