Vijf vragen aan…Gerard Adriaanse

In de serie ‘Vijf vragen aan…’ leggen we mensen die actief zijn op het gebied van zending vijf vragen voor. Waar zijn ze mee bezig en welke missionaire ervaringen en inzichten willen ze delen? Dit keer komt Gerard Adriaanse, bekend van de podcast ‘De Wereld Rond’, aan het woord.

Even voorstellen: Wie ben je en wat heb je met zending?

Ik ben Gerard Adriaanse, zendeling in Spanje waar ik werk bij Radio Encuentro, de Spaanse vertegenwoordiging van Trans World Radio. Wij zenden uit via internet, maar daarnaast richten we ons vooral op het produceren van relevante programma’s voor Spanje en de Spaanstalige wereld vanuit onze studio’s in Madrid. Ik ben sinds 1999 fulltime als zendeling bij radio betrokken en heb radio gemaakt van Middelharnis tot Melbourne, maar ook op Aruba en in Costa Rica.

Iets wat ik los van mijn werk voor Radio Encuentro doe is het maken van de Podcast ‘De Wereld Rond’. Om de twee weken interview ik hierin een collega-zendeling, om zo het leven als zendeling inzichtelijker te maken voor mensen in Nederland en het werk van de betreffende zendeling onder de aandacht te brengen en ook de luisteraar na te laten denken hoe hij of zij betrokken kan raken bij zending, dichtbij of ver weg.

Zelf zoek ik, inmiddels 55 jaar, ook naar een manier om mijn kennis over radio en wat daar allemaal bij komt kijken te kunnen delen en door te kunnen geven aan anderen.

Waar liggen voor jou programmatisch de uitdagingen voor jouw werk in de komende tijd?

De uitdaging voor de organisatie is het ontwikkelen van nieuwe relevante programma-concepten en hoe deze vorm te geven. Voor mij persoonlijk komt het neer op het delen van Bijbelteksten op de socials en het monteren van opnames. Daarnaast verzorg ik deels de programmering van Radio Encuentro en zorg ik dat er regelmatig nieuwe muziek te horen is.

Hoe zie jij de verhouding tussen zending binnen Nederland en zending vanuit Nederland en zending van overal naar overal?

Ik geloof dat zending in Nederland tegenwoordig net zo hard nodig is als in het buitenland.

Waarvan gaan jouw ogen van glimmen?

Wat een leuke vraag! Mijn ogen gaan glimmen van nieuwe mogelijkheden om mensen te bereiken met Gods liefde, dat kan zijn in de breedste zin van het woord, maar ook via de radio, en zeker via internet. Wat dat betreft leven we in een hele mooie en bijzondere tijd!

Wat verwacht je van het netwerk van de Nederlandse Zendingsraad? Hoe kunnen we elkaar als kerken en zendingsorganisaties versterken in de missionaire opdracht?

Ik denk dat het goed is om nog veel meer dan nu het geval is samen te werken en naar manieren te zoeken die passen bij het uitvoeren van het zendingsbevel uit Mattheus 28 in de 21ste eeuw. Daarnaast denk ik dat het goed zou zijn dat er een netwerk komt waar zendelingen onderling kunnen sparren en daarnaast advies kunnen krijgen van professionals en ervaringsdeskundigen.