Balinese kunstenaar I Nyoman Darsane overleden

Op 25 maart jl. overleed op 84-jarige leeftijd de bekende Balinese christelijke kunstenaar I Nyoman Darsane, een uitgesproken vertegenwoordiger van contextuele kunst en theologie. Hij was, ook in Nederlandse zendingskringen, een graag geziene gast. In 2013 sierden ook werken van zijn hand de laatste MissieZendingskalender.

Deze veelzijdige kunstenaar groeide op in de traditionele hindoecultuur en raakte bevriend met een van de laatste prinsen aan het koninklijk hof. Daar maakte hij kennis met zang, dans, gamelan, wajang, batik en schilder- en beeldhouwkunst, zoals die al eeuwenlang werden beoefend. Hij kreeg de kans om op Java een kunstopleiding te volgen en daar ontmoette hij christenen. Op 17-jarige leeftijd werd hij christen, wat leidde tot een breuk met zijn familie en sociale omgeving.

Een uitgebreide levensbeschrijving door Prof Volker Küster is te vinden via deze link.