De rubriek om mensen uit het netwerk van de NZR beter te leren kennen: hun werkzaamheden, ervaringen en visie op zending. Petra de Jong-Heins is missionair consulent voor de CGK.
1. Even voorstellen: wie ben je en wat heb je met zending?
Ik ben Petra de Jong-Heins, 43 jaar oud, getrouwd met Johan en moeder van twee tieners. Ik ben inmiddels zo’n twintig jaar betrokken bij zending in Nederland. Vanaf 2004 raakte ik tijdens mijn studie HBO-Theologie betrokken bij het kernteam dat vanuit de CGK Amsterdam bezig was met een missionair initiatief, waarvan we toen nog geen idee hadden hoe het eruit ging zien. Het moest iets worden voor theoretisch en creatief opgeleide mensen, die nauwelijks door de kerk werden bereikt met het Evangelie. Hoe konden we hen prikkelen en uitdagen om het christelijk geloof te verkennen? Er volgde veel, o.a. veel gebed, interviews, debatavonden, gesprekken, maaltijden. Het mocht zich ontwikkelen tot de zendingsgemeente Via Nova.
Sinds 2013 werk ik als missionair consulent voor de Christelijke Gereformeerde Kerken en mag daar enerzijds gevestigde kerken helpen door onderwijs, training en coaching om te groeien in hun roeping rond het betrokken zijn in Gods missie en anderzijds begeleid ik pioniersplekken die zoeken naar nieuwe wegen om God bekend te maken aan mensen die Hem nu (nog) niet kennen. Vorig jaar was ik als redacteur en auteur betrokken bij het boek ‘Betrokken in Gods Missie’, een basisboek over missiologie, bedoeld voor studenten en ambtsdragers. Naast dit prachtige werk volg ik intussen ook een missionaire master bij Church Mission Society in Oxford, verbonden aan de Durham University. Het brengt mij op een nieuwe en uitdagende manier in aanraking met de wereldkerk en Gods missie wereldwijd.
2. Waar liggen voor jou programmatisch de uitdagingen voor jouw werk/jouw organisatie in de komende tijd?
Een van de grootste missionaire uitdagingen is de snel veranderende wereld om ons heen, wat zichtbaar wordt in bijvoorbeeld de secularisatie en digitalisering buiten de kerk, maar binnen de kerk zien we ook vergrijzing en krimpende kerken. Dat vraagt allereerst om gebed: hoe mogen we betrokken zijn in Gods wereldwijde missie, ieder op onze eigen plek? Hoe kunnen we Christus navolgen in deze tijd? Het vraagt onder meer om samenwerking, innovatie in onze benadering van zending, bijvoorbeeld ook in het gebruik van technologie en sociale media om het goede nieuws te verspreiden. Daarnaast is het belangrijk om de samenwerking met en tussen lokale christelijke gemeenschappen te versterken en hen toe te rusten in hun eigen missionaire werk.
3. Hoe zie jij de verhouding tussen zending binnen Nederland en zending vanuit Nederland en zending van overal naar overal?
Ik geloof dat zending een wederzijds proces is. Zending binnen Nederland is cruciaal, omdat we ook hier mensen willen bereiken met het Evangelie. Tegelijkertijd is zending vanuit Nederland naar andere landen belangrijk, maar we moeten ook erkennen dat zending van overal naar overal steeds relevanter wordt. Het is een wereldwijde samenwerking waarin we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen ondersteunen.
4. Waarvan gaan jouw ogen van glimmen?
Mijn ogen gaan glimmen van de verhalen van verandering en hoop die we zien in christelijke gemeenschappen waar ik bij betrokken mag zijn als missionair consulent. Het is inspirerend om te zien hoe mensen samenkomen, elkaar ondersteunen, groeien in hun geloof en tot zegen zijn voor hun buurt en hun netwerk. Ook de creativiteit en passie van jonge mensen in de zending zowel in het binnen- als buitenland maken mij blij. Ondanks de berichten in de media die oproepen tot onrust en polarisatie, blijf ik verhalen horen over hoe God aan het werk is en levens verandert; ze blijven mij uitdagen en inspireren en geven zicht op een hoopvolle toekomst.
5. Hoe kunnen we elkaar als kerken en zendingsorganisaties versterken in de missionaire opdracht?
Ik denk dat God ons als christenen, kerken en christelijke organisaties oproept om samen één Kerk van Christus te zijn. Dat leidt wat mij betreft altijd naar meer samenwerking en uitwisseling van ideeën. Door van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en waar mogelijk samen te werken, kunnen we hopelijk meer bereiken. Het delen van middelen, ervaringen en best practices zal ons helpen om effectiever te zijn in ons werk, maar ook leren we de lengte, breedte, hoogte en diepte van Gods liefde beter kennen.