Lausannebeweging – Theologische en missiologische reflectie

Eerste Lausannecongres: Lausanne 1974 

Het Lausanne Covenant, of het verbond van Lausanne zoals de Nederlandse vertaling leest, is een belangrijke oproep aan de evangelicale kerken wereldwijd. Het beschrijft wat het betekent om evangelicaal te zijn en daagt christenen uit om samen te werken zodat Jezus Christus overal gekend zal zijn. Het is een verbond met elkaar, en een verbond met God.  

Hier kunt u in het Engels en Nederlands op de website van de Lausannebeweging meer lezen over de achtergronden van het eerste internationale Lausannecongres over wereldevangelisatie.  

Tweede Lausannecongres: Manila 1989 

Het Manila Manifest is een uitwerking van het Convenant van Lausanne vijftien jaar later. De deelnemers aan Lausanne II, het Tweede Internationale Congres over Wereld Evangelisatie, in Manila op de Filippijnen in juli 1989, beraadslaagden over de vervulling van de zendingsopdracht. Het Manila Manifest omvat de thema’s van de twee congressen: “Verkondig Christus totdat Hij komt” en “Een oproep aan de gehele kerk om het gehele Evangelie aan de gehele wereld te brengen”. Het eerste deel is een serie van 21 beknopte verklaringen. Het tweede deel werkt deze in twaalf paragrafen uit. 

Voor meer informatie over het Manila Manifest kunt hier in het Engels en in het Nederlands verder lezen. 

Derde Lausannecongres: Cape Town 2010 

Meer dan 4000 christelijke leiders uit 198 landen kwamen eind oktober 2010 samen in Kaapstad, Zuid-Afrika, om te discussiëren over de belangrijkste thema’s met betrekking tot kerk en evangelisatie. Dit was het derde Lausannecongres. Het Cape Town Commitment kan beschouwd worden als een routekaart voor de Lausannebeweging. Daartoe presenteert het een verklaring van gedeelde Bijbelse overtuigingen en roept christenen over de hele wereld op tot actie. Het Cape Town Commitment is hier in het Engels en het Nederlands te lezen.

Achtergronden bij het Cape Town Commitment kunt u hier lezen.

Vierde Lausannecongres: Seoul 2024

Ter voorbereiding op Lausanne 4, de bijeenkomst in 2024 in Seoul, is het boek The Lausanne Legacy. Landmarks in Global Mission beschikbaar gesteld via de website van EFAC (Evangelicals in the Anglican Church). In dit boek zijn de drie bovengenoemde documenten opgenomen samen met achtergrondmateriaal. In de download komen een hele serie andere publicaties van EFAC mee. De download is gratis, maar er wordt aan mensen in landen met een hoog gemiddeld inkomen een bijdrage gevraagd.