Mystiek Moluks in het Catharijneconvent

Ongewenst door de koloniale kerk op de Molukken, maar gekoesterd tot vandaag de dag. In de focuspresentatie Mystiek Moluks. Ontmoet de piring natzar belicht Museum Catharijneconvent een uiterst intiem religieus fenomeen: de piring natzar. Deze offerschaal speelt een belangrijke rol binnen de protestants-christelijke Molukse traditie.

Bij de piring natzar komen gelovigen in contact met God en men bidt er voor familieleden. Het gebruik is een samensmelting van christelijke en voorchristelijke tradities. Het sacrale maar ook bediscussieerde object is een prachtig voorbeeld van de diversiteit van het christendom in Nederland.

Piring natzar in Museum Catharijneconvent

Mystiek Moluks toont een piring natzar van een vrouw die in 1951 met de boot naar Nederland is gekomen. Na haar overlijden is het bord verweesd geraakt. Voor deze presentatie is de oorspronkelijke natzar (offergave) in juni 2021 naar de kerk gebracht. Hiervoor vond een speciale ceremonie plaats in de Molukse GJPIN kerk (Geredja Jemaat Protestant Indonesia di Nederland) in Apeldoorn.

De piring is daarna in langdurig bruikleen gegeven aan het museum door de Molukse kerk GJPIN in Apeldoorn. Mystiek Moluks is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Van Baaren Stichting.

De tentoonstelling is te zien tussen 23 september 2021 en 6 februari 2022.

Voor meer informatie over de piring natzar en de tentoonstelling, klik hier

 

In het onderstaande artikel uit Kerkinformatie (184, september 2010), een gesprek met Simon Ririhena, is meer te lezen over het belang van de piring natzar voor Molukse Christenen. 

 

 

 

Afbeelding uit artikel overgenomen.