Bidden voor waarheid en genezing. Bidgroepen van ouderen helpen bij het verwerken van de tragedie van 1965 in Indonesië

De Wereldraad van Kerken geeft meerdere academische bladen uit, en bij het verschijnen van een nieuw blad, zijn altijd een aantal van de artikelen open access in te kijken. Het meest recente nummer Current Dialogue bevat een artikel over hoe de kerk op Oost Nusa Tenggara groepen ouderen ondersteund bij het verwerken van het trauma van de “anti-communistische zuiveringen” (ook wel massamoorden of genocide genoemd) van 1965.

Hieronder volgt de samenvatting van het artikel in het Nederlands. Het hele artikel (in het Engels) is tijdelijk hier te lezen.

Samenvatting.

De tragedie van 1965 in Indonesië markeerde een traumatische historische gebeurtenis die het begin betekende van een anticommunistische campagne van massaal geweld waarbij religie als propagandamiddel werd gebruikt. Drie decennia lang werden degenen die ervan werden beschuldigd lid of sympathisant van de Communistische Partij van Indonesië te zijn, geconfronteerd met geweld en diverse beperkingen van hun burgerrechten. De slachtoffers hebben nog steeds moeite om de waarheid te spreken. Dit artikel beschrijft hoe slachtoffers en hun families in Oost Nusa Tenggara, Indonesië, gebedsgroepen voor ouderen vormden als ruimte voor waarheidsvinding en genezing. De groepen werden nieuwe families, op basis van gemeenschappelijke herinnering. In de groepen werden de slachtoffers gehoord en geëerd, wordt samen gerouwd, versterken de leden elkaar en verzoenden ze zich zelfs. Na verloop van tijd ontwikkelde de gebedsgroep zich tot een groep die gezamenlijk economisch empowerment mogelijk maakte. Senior gebedsgroepen bieden zo een helend proces voor slachtoffers van de tragedie van 1965 in Indonesië.

Mocht het artikel niet meer beschikbaar zijn via de site van de uitgever, klik dan hier.

Aryz Lauwing Bara and Liliya Wetangterah, “Praying for Truth and Healing. Senior Prayer Groups as a Journey of Healing for Victims of the 1965 Tragedy in Indonesia”, in: The Ecumenical Review 74.5, Geneve: Wereldraad van Kerken.

Foto: Ivars Kupcis/WCC