Boek “The Future of Mission Cooperation” gratis beschikbaar


Tijdens de opening van de presentatie van het boek “Future of Mission Cooperation. The Living Legacy of the International Missionary Council” – de laatste in een trilogie van de Wereldraad van Kerken (WCC) over het honderdjarig bestaan van de Internationale Zendingsraad (IMC) – beschreef algemeen secretaris van de Wereldraad van kerken, Ds. Prof. Dr. Jerry Pillay, het boek als “het resultaat van een rijk en lang proces”.

Pillay sprak op 24 maart zijn grote waardering uit voor de medewerkers aan het boek. “De Wereldraad van Kerken is geboren uit het verlangen om een gemeenschappelijk en verlossend getuigenis te bieden aan een wereld die gewond is door oorlog en kolonialisme,” zei hij. “We hebben deze roeping waargemaakt tijdens zich ontwikkelende crises die geworteld zijn in de onrechtvaardigheden, ongelijkheden en idolatrieën die oorlog en kolonialisme onder ons hebben voortgebracht en gecultiveerd.” Deze tekst nodigt ons uit om een geest van eenheid te vieren, zei Pillay. “Ik ben dankbaar voor het boek en de gemeenschappen erachter,” zei hij. “Ik daag ons allen in de oecumenische beweging uit om veel verder te gaan in de richting die zij aangeven.”


Ds. Dr. Peter Cruchley, directeur van de WCC Commission on World Mission and Evangelism, modereerde een paneldiscussie en bedankte ook de bijdragers. “Ik ben dankbaar dat u benoemt wat de ervaring van zovelen is – dat Europa zijn koloniale wegen niet heeft opgegeven,” zei hij. “Ik verwelkom en begroet dat en het is belangrijk voor ons. De discussie diende als herinnering aan het feit dat het imperium nooit is geaccepteerd”, aldus Cruchley. “Velen van u zijn daar de tekenen en vruchten van,” zei hij.


Ds. Dr. Risto Jukko, directeur van het Bureau voor Global Mission van de Evangelisch-Lutherse Kerk van Finland, die de tekst redigeerde, gaf een presentatie van de methodologie van het boek en de gebieden die het bestrijkt. Het eerste deel, legde hij uit, beantwoordt twee vragen aan de hand van negen regionale rapporten. “Wat is het begrip van christenen in het Zuiden in de huidige wereld in crisis, en wat zal dat zijn in de komende jaren? Welke hoop kan het goede nieuws van Jezus Christus geven aan hen die het meest kwetsbaar zijn en vaak gewond raken door omstandigheden die hun bestaan bedreigen?”
Het tweede deel, legde Jukko uit, bevat vijf studies over transnationale zendingsnetwerken.


Dr. Marina Ngursangzeli Behera, van het Oxford Centre for Mission Studies, herhaalde dat kolonialisme en racisme nog steeds aanwezig zijn. “Er zijn wetten, regels, voorschriften, maar die beschermen niet echt de kwetsbaren en degenen die gediscrimineerd worden,” zei ze. “Het blijft in zekere zin hun stem ‘anders’ maken.”


Dr. Winelle Kirton-Roberts, kerkhistoricus en predikant van de Moravische Kerk, bood een perspectief als lezer en predikant. “Ik kan dit boek ten zeerste aanbevelen aan iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van christelijke zending,” zei ze. “Ik ben het er in het algemeen mee eens dat er opnieuw sprake is van kolonisatie.” Maar, voegde ze eraan toe, ziet ze ook positieve vooruitgang in de richting van verzoening. “Sommige gemeenschappen doen nu onderzoek naar het verleden, maar er is nog een lange weg te gaan, en helaas is er nog veel te doen.

Het boek is hier gratis te downloaden

Bron: WCC, https://www.oikoumene.org