Theologie van mangroven

Op de website van A Rocha schreef Dave Bookless, directeur theologie bij A Rocha International, een boeiende bijdrage over de zendingsopdracht van de kerk. Christelijke zending bestaat niet alleen uit ‘gaan’, maar ook uit ‘wortelen’. Het kan zijn dat je de hele wereld over wilt reizen, terwijl God je dichterbij roept dan je denkt. Zending heeft te maken met de einden der aarde, maar ook met je eigen achtertuin. Bookless spreekt in dit verband van mangrove-theologie. Christenen mogen zich wortelen als mangroven: je bewust vestigen op een bepaalde plek en het goede zoeken voor je omgeving. Om zo God te eren.

“Op mijn reizen word ik steeds weer aangetrokken door het beeld van christenen als mangroven. In de tropen zijn mangroven te vinden op de grens van zoet en zout water (kerk en wereld?). Door hun diepe, verstrengelde wortelstelsels zijn ze een effectieve schokdemper tegen stormen. Er is een directe correlatie tussen de gebieden die het ergst zijn beschadigd door de tsunami van 2004 en gebieden waar mangroven zijn verwijderd. Hedendaagse stormen zijn ecologisch, sociaal, economisch en politiek. Mensen met diepe wortels kunnen de aantrekkingskracht van de krachten die chaos veroorzaken weerstaan, en kunnen veiligheid en hoop bieden. Mangroven zijn ook kraamkamers voor leven – waar vissen, vogels, krabben en vele aspecten van biodiversiteit floreren en groeien. Wat een prachtig beeld voor kerken en christelijke huizen.”

Dave Bookless verbindt het beeld van mangrove-theologie aan de bekende tekst uit Jeremia 29:4-7, waar de Judese ballingen te horen krijgen dat ze nog lang in ballingschap zullen leven. Ze krijgen de opdracht om zich in te zetten voor de voorspoed en vrede van de stad:

“Gods antwoord moet hen geschokt en verward hebben. In plaats van te zeggen: ‘Maak je geen zorgen, jullie zullen snel weer thuis zijn’ of ‘Jullie thuis is in de hemel; concentreer je niet op je omgeving’, vertelde God hen om tuinen te planten, zonen en dochters te krijgen en te bidden en te werken voor de vrede en welvaart van ‘de stad waarheen Ik jullie heb gedragen’. Voor ons vandaag de dag is Jeremia 29:4-7 niets minder dan een manifest voor christelijke inzet op lokaal niveau. God roept zijn volk op om diepe ecologische, sociale, economische en spirituele wortels aan te leggen – waar Hij hen ook heeft geplaatst.”

Lees hier het volledige (Engelstalige) blog.