‘The Evangelical Mission to Spread the Gospel to Muslims’: de kracht van niet-westerse missie

Tegenwoordig zijn meer dan 77 procent van de evangelicals in de wereld Afrikanen, Aziaten en Latijns-Amerikanen. Bijna de helft van de voltijdse interculturele zendelingen wereldwijd wordt uitgezonden vanuit het Zuiden, waarbij landen als Brazilië, Zuid-Korea en India tot de belangrijkste zendende landen behoren. Adriana Carranca beschrijft enkele van deze wereldwijde transformaties in haar nieuwe boek Soul by Soul: The Evangelical Mission to Spread the Gospel to Muslims. Carranca is een Braziliaanse seculiere schrijver die als oorlogscorrespondent en onderzoeksjournalist heeft gewerkt op enkele van de moeilijkste plaatsen ter wereld. Terwijl Carranca in conflictgebieden en vluchtelingenkampen werkte, begon ze, onder andere in Afghanistan, evangelicals te ontmoeten die moslims wilden bereiken met het evangelie. Wat ze ontdekte tijdens haar werk in Afrika en het Midden-Oosten verraste haar. De meeste evangelische zendelingen die ze ontmoette, kwamen niet uit de Verenigde Staten. In plaats daarvan werden ze naar de moslimwereld gestuurd vanuit plaatsen als Brazilië, Colombia, Mexico, Zuid-Afrika, China en Zuid-Korea. De evangelische missie aan moslims, zo leerde ze, kwam uit het Zuiden. Tijdens haar reizen kreeg Carranca zeldzame toegang tot wat zij de ‘geheime wereld’ noemde van christelijke zendelingen die moslims evangeliseerden. Soul by Soul laat lezers kennismaken met enkele van de nieuwe gezichten van het evangelicalisme – echte mensen, niet gekenmerkt door wat ze de ‘arrogantie en triomfalisme’ noemt die soms wordt geassocieerd met westerse zendelingen.

Bovenstaande is ontleend aan een bespreking van Soul by Soul in Christianity Today door F. Lionel Young, die zelf de auteur is van World Christianity and the Unfinished Task: A Very Short Introduction (2021). Lionel Young haalt in zijn boekbespreking aan hoe In de jaren 1980 Luis Bush, een bescheiden evangelical uit Argentinië die een invloedrijke zendingsleider werd, de uitdrukking ‘het 10/40-venster’ introduceerde. De naam verwees naar de regio’s Noord-Afrika, Zuid- en Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten, geconcentreerd in een enkele geografische rechthoek tussen 10 en 40 graden ten noorden van de evenaar. Bush hoopte evangelische zendingsbewegingen uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika te mobiliseren op plaatsen die voor westerse missionarissen (o.a. door het Amerikaanse optreden in de wereld) moeilijker te bereiken waren. Hij maakte in de jaren negentig duidelijk dat deze zendingsinspanningen niet door Amerikanen zouden worden geleid, maar door christelijke leiders in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De verwerkelijking van deze verwachtingen worden onder andere beschreven in dit boek Soul by Soul.