Psalm 68 door de ogen van eerste zwarte Surinaamse theoloog

Heleen Zorgdager schrijft op het bijbelblog van de PThU een verhaal over de Surinaamse Baptistenvoorganger Carel Paulus Rier (1863-1917). Geboren voor de afschaffing van de slavernij, was hij een van de eerste zwarte Surinaamse theologen. Zijn werk, ingebed in de zwarte theologie van die tijd, laat zien hoe een Psalmvers over Ethiopië een nieuw perspectief werpt op de koloniale racistische theologie over Cham:

“Rier, zoals anderen voor hem, associeert het uitstrekken van de handen naar God met de beweging van slavernij naar vrijheid, van onwetendheid naar kennis, van verdeeldheid naar eenheid, en van ongeloof naar geloof. Zij en anderen lezen Psalm 68:32b als een proclamatie: God heeft de verheffing van Ethiopië beloofd. Er wacht de Afrikanen in de diaspora een glorieuze toekomst. Zij zullen hun giften van kennis en deugd aan de wereld aanbieden.”

Lees het hele blog hier op de site van de PThU.