Interreligieuze samenwerking in een gewonde wereld

Op de website van de Wereldraad van kerken staat een brochure over ‘Common Formation’. Deze leermethode is ontstaan aan het Oecumenisch Instituut in Bossey, Zwitserland, waar sinds 1946 jonge mensen vanuit de hele wereld een periode verblijven om samen te leren, het leven te delen en elkaar te verrijken. De methodiek van gezamenlijk leren is nu ook uitgewerkt voor interreligieuze leertrajecten.

De insteek van ‘Common Formation’ is dat leren over elkaar niet kan zonder leren van elkaar: om elkaar te kunnen begrijpen moet je elkaar ook echt ontmoeten. Vanuit die gedachte is vanaf het begin van de 21e eeuw het traject Advanced Studies in Interreligious Studies ontwikkeld: een cursus waarin jonge leiders van verschillende wereldreligies elkaar ontmoeten en een periode met elkaar optrekken – om door elkaar gevormd te worden. De interreligieuze ontmoeting zorgt niet alleen voor een beter verstaan van de ander, maar ook van jezelf en je eigen geloofstraditie.

De brochure ‘Building Interreligious Solidarity in Our Wounded World: The Way of ‘Common Formation’’ is de vrucht van een interreligieuze conferentie die in 2021, middenin de corona-panedemie, is gehouden (via Zoom). Het boekje deelt vijf basisprincipes van ‘Common Formation’ en een aantal handvatten voor het opzetten van een gezamenlijk leertraject. Ook bevat het een overzicht van instituten op verschillende plekken in de wereld die trajecten van interreligieus leren aanbieden.

U kunt de brochure via deze link downloaden.