Wat Martin Luther King ons vandaag te zeggen heeft

Voor velen is dr. Martin Luther King het symbool van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging (Civil Rights Movement), bekend vanwege zijn fameuze speech “I Have a Dream”. Minder bekend is dat Martin Luther King een wereldwijde beweging van geweldloos verzet beoogde. In zijn toespraken sprak King zich regelmatig uit over de oorlog in Vietnam, de spanningen in het Midden-Oosten en de strijd tegen armoede.

Andre Henry, programma manager aan het Racial Justice Institute, een onderdeel van de Amerikaanse organisatie Christians for Social Action, heeft in een blog een aantal bekende en minder bekende speeches van Martin Luther King op een rijtje gezet, voorzien van een kort commentaar. De bijdragen van King laten volgens Henry zien dat hij een wereldwijde vredesbeweging beoogde die zich op een niet-gewelddadige manier verzet tegen alle mogelijke vormen van onderdrukking. King droomde uiteindelijk van het einde van alle geweld, waar ook ter wereld.

Opvallend is dat Martin Luther King zich in zijn toespraken niet alleen richt op mensen en groeperingen met uitgesproken racistische denkbeelden, maar ook op de middengroep die racisme en ongelijkheid misschien niet uitdraagt, maar wel laat bestaan en daardoor mede mogelijk maakt. Volgens Henry zijn de analyses van King nog steeds zeer relevant voor de wereld van vandaag, ook buiten de Verenigde Staten. Ze kunnen ons helpen om oog te krijgen voor systemen van onrecht en uitsluiting.

De speeches van Martin Luther King vindt u onder deze link.

Beeld: Unsplash